Schaijk

'Dankbaar voor de nominatie, winnen zou helemaal fantastisch zijn'

Schaijkenaar Nik van Hoogstraten Brabander van het Jaar?

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Schaijkenaar Nik van Hoogstraten (28) is een van de tien overgebleven kanshebbers op de felbegeerde titel Brabander van het Jaar. "De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is", stelt Omroep Brabant, organisator van de prestigieuze verkiezing. Stemmen op Nikvan Hoogstraten kan nog tot en met vrijdag 7 december 18 uur op Omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar.


Tijdens een feestelijk diner in Kasteel Heeswijk maakt commissaris van de Koning Wim van de Donk bekend wie zich de Brabander van het Jaar 2018 mag noemen. Op eerste kerstdag zie je in een speciaal programma op Omroep Brabant TV wie de winnaar is geworden. "Ik ben natuurlijk al ontzettend dankbaar voor de nominatie voor de titel Brabander van het jaar, maar ook nog winnen zou helemaal fantastisch zijn", zegt Nik van Hoogstraten.

Stichting Raket
Nik van Hoogstraten groeide op in Grave en Schaijk en is tegenwoordig woonachtig in ’s-Hertogenbosch. "Daar heb ik de Stichting Raket opgericht", vertelt Nik. Raket vertelt het verhaal van talenten die door hun beperkingen moeite hebben om op de juiste werkplek terecht te komen. “Daarnaast vertellen we ook de verhalen van talenten die dit inmiddels wel is gelukt en de verhalen van organisaties die dit voor hen mogelijk willen maken. Kortom, Raket is een platform waarop je je verhaal en talenten kan laten zien én waarop je in contact kan komen met andere talenten en interessante organisaties. Verbinden, inspireren en geïnspireerd worden staan daarbij centraal.”

Hersenschade
Nik heeft het niet gemakkelijk gehad. "Op tweejarige leeftijd heb ik als gevolg van een hersenvliesontsteking hersenschade opgelopen waardoor ik een milde vorm van epilepsie heb gekregen. Ik kan niet goed schrijven, lezen en rekenen en ik moest op jonge leeftijd naar het speciaal onderwijs. Ook had ik allerlei gedragsproblemen. Ik was een moeilijk opvoedbaar kind en heb tot mijn negende in een internaat gezeten. Ik zou niet veel toekomst hebben in de zin van werk, relatie en school, stelden ze daar vast."

Tegen alle adviezen in namen zijn ouders Nik toch weer terug in huis. "Ondanks dat het me werd afgeraden ben ik ook een mbo-opleiding begonnen: ruimtelijke vormgeving, communicatie en presentatie. Door onder andere vrijwilligerswerk te doen bij Cello als verzorger van mensen met een verstandelijke beperking, aan de slag te gaan als setdresser op een lokale filmset, een maatje via een stichting te begeleiden tijdens mijn puberjaren en op eigen initiatief cursussen te volgen op het gebied van Nederlandse taal, staatsinrichting en rekenen heb ik mijzelf persoonlijk en professioneel ontwikkeld. Aan motivatie geen gebrek. Te lang stil blijven staan wil ik niet."

Hindernissen
Door op creatieve wijze om te gaan met hindernissen op zijn levenspad, zoals het opgeplakt krijgen van labels als ‘beperkt’ of ‘zwakzinnig’, is Nik gekomen waar hij nu is. Ik kom graag onder de mensen, dat doe ik door een luisterend oor te bieden aan mensen terwijl ik hen help in het huishouden, zomerkampen voor kinderen van 8 tot 18 jaar te begeleiden en andere vrijwillige klussen, zoals het leiden van buitenschoolse activiteiten als een kookclub. Mijn visie is dat mensen zich kwetsbaar opstellen als je open bent over je verhaal en daarin aandacht schenkt aan zowel je beperkingen als je talenten. Dat schept een vertrouwensband waardoor je samen meer kunt bereiken. Ironisch genoeg hebben mijn beperkingen mij dus ook op een goede manier gevormd. Dat doe je niet alleen maar samen met mensen wie je vertrouwt. Vertrouwen winnen begint echter bij jezelf. Ik gun dat iedereen.”

Mediaoffensief
Tijdens zijn verblijf op het internaat werd Nik altijd verteld dat hij niet veel toekomst zou hebben als het gaat om school, werk, een sociaal leven en een relatie. “Gelukkig heb ik dit geschetste toekomstperspectief altijd genegeerd en mijn eigen pad in het leven gebaand. Op mijn 25ste woonde ik al een aantal jaar zelfstandig, had een fijne groep vrienden om me heen en al twee jaar een relatie met mijn huidige partner. Op het gebied van scholing en werk werden echter alle deuren voor mijn neus dichtgeslagen. Ondanks mijn vele ervaringen met vrijwillige werkzaamheden in de gehandicaptenzorg en jongerenwerk op diverse plekken, werd ik keer op keer voor een betaalde baan afgewezen. De vereiste papieren kon ik ook niet behalen: de betreffende onderwijsinstellingen wilden niet inspelen op mijn hersenletsel.”
In januari 2015 was de Schaijkenaar het zat en startte hij een mediaoffensief. “ Door middel van een krachtige brief heb ik de aandacht gevraagd van diverse media en politici in Den Haag voor de problematiek rondom het participeren van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Een probleem dat tot op de dag van vandaag leeft. Door alle media-aandacht werd ik eindelijk gehoord en raakte ik geïnspireerd om deze doelgroep te vertegenwoordigen.”

Mark Rutte
Op 18 april van dit jaar werd Nik op uitnodiging van Minister-president Mark Rutte ontvangen op het Catshuis, samen met 14 andere mensen die zich hard maken voor de samenleving. “Mark Rutte vertelde me persoonlijk dat we dezelfde missie hebben. Dat iedereen meetelt en uniek is met unieke talenten. Dat je je nooit aan de kant moet laten zetten.”

Sinds 1 juni werkt Nik voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om met deze missie verder te bouwen aan een inclusievere samenleving. “Door te blijven inspireren en te verbinden help ik het ministerie diverser te worden door meer aandacht te scheppen voor onder andere mensen met een arbeidsbeperking, migratieachtergrond of LHBT’ers.”

Stemmen op Nikvan Hoogstraten kan nog tot en met vrijdag 7 december 18 uur op www.omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties