Schaijk

Schaijkenaar Jens van der Heijden ook in 'gewone' kart snel in NK

Door Erwin Blatter van Blatter Media

SCHAIJK/EINDHOVEN - De ene keer rijdt hij in een kart met een elektrische motor, de andere keer in een kart met een verbrandingsmotor. Het lijkt Jens van der Heijden (15) niks uit te maken. De talentvolle karter uit Schaijk strijdt ‘gewoon’ voorin mee. Afgelopen weekeinde deed hij dat in Eindhoven in de Senioren-klasse tijdens de vijfde ronde van het NK Rotax Max. (foto's: Bas Kaligis/Racexpress.nl)

Jens had in een korte tijd twee keer races gereden in de E-karts. Vrijdag moest hij omschakelen van de E-kart naar de tweetakt. “Dat was even wennen”, zegt hij. “Ik had van tevoren niet getraind in Eindhoven. In de eerste sessie op vrijdag stuurde ik overal iets te vroeg in. De tweede sessie verliep al wat beter. Maar we vonden de afstelling laat. Pas op zaterdag.”

Hij kwalificeerde zich als elfde. Jens reed vervolgens in de prefinale naar P12. Vanaf die positie moest hij dus ook starten in de finale. Die race kende een tumultueuze start. Jens dook meteen in een gat en pakte in de eerste rondes drie plekken. “Maar daarna bleef ik een tijd hangen”, geeft hij aan. “Achter een jongen die niet dezelfde rondetijden kon halen als ik. Ineens maakte hij een foutje in de chicane. Het ging maar net goed tussen ons. Ik reed ondertussen wel erg snelle rondes. De snelheid zat er vanaf de start goed in.”

Hij naderde op een gegeven moment de kopgroep. “Helaas lag er veel zand op de baan”, aldus Jens. “Het was soms meer glijden dan rijden. Toen gingen beide rijders voor mij in bocht vijf eraf.” De karter uit Schaijk reed knap naar P5.
Hij was van ver (P12) gekomen. “Ik heb de laatste rondjes op safe gereden. Je weet niet of je op dat zand de grip kunt behouden. En ik kon het me veroorloven wat voorzichtiger te rijden. Tussen mij en mijn eerste achtervolger lag een erg groot gat. Je kunt in zo’n geval twee dingen doen: je rijdt wat rustiger, zodat het bijna voor honderd procent zeker is dat je de vijfde plaats behoudt, of je gaat jagen op P4. Maar dan heb je wel vijftig procent kans eraf te vliegen. Nou, ik kies voor de eerste optie.”

Het werd geen podiumplek. Toch was Jens tevreden over zijn eigen optreden in Eindhoven. Dat mocht hij ook zijn. Hij verkeert al een tijdje in een puike vorm. “De ervaring in het DEKM (Deutsche E-kart Meisterschaft, red.) heeft me geholpen”, verklaarde Jens. “Ik kreeg er goede coaching op het mentale vlak. Hoe je met je hoofd moet rijden.”
Hij vervolgt: “Natuurlijk ook hoe je dat met je voeten doet. Wat ik het leukste vind? Ik vind ze alle twee erg leuk om te doen. Nou, misschien is de tweetakt toch iets leuker. Zoals in Eindhoven, dan staan er ongeveer dertig rijders aan de start. In het DEKM zijn dat er minder.”

Jens rijdt zijn volgende wedstrijd in Berghem, een thuiswedstrijd. “Het ligt tussen Schaijk en Oss in. Ik woon in Schaijk en ga in Oss naar school. Op weg naar school fiets ik elke dag langs het circuit in Berghem.” Een wedstrijd om naar uit te kijken dus.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties