Schaijk

Kunstenaar Willie Manders portretteert ‘staalmeester’ van Swanenberg

Schaijkenaar Bas Hopman hangt in het Rijksmuseum (update)

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/AMSTERDAM - Het Rijksmuseum viert in 2019 Het Jaar van Rembrandt. Dit voorjaar nodigde het Amsterdamse museum iedereen uit mee te doen aan een wedstrijd om een schilderij te maken dat goed past in dit jaar. Het Rijksmuseum ontving de afgelopen maanden maar liefst 8.390 inzendingen. Een deskundige jury selecteerde daaruit 600 kunstwerken, waarvan een groot aantal van half juli tot half september is te bewonderen tijdens de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Een van de schilderijen is van de hand van de Schaijkse kunstenaar Willie Manders, die een prachtig, karakteristiek portret maakte van een dorpsgenoot, ‘staalmeester’ Bas Hopman.

Willie Manders werd bij het maken van zijn schilderij in eerste instantie geïnspireerd door ‘De Staalmeesters’, een beroemd werk van Rembrandt. “Wanneer je in Schaijk denkt aan een staalmeester komt vanzelf de naam van Swanenberg IJzer naar boven”, vertelt Willie. “Omdat een collega van mij, Daan van der Heijden, al eens een mooi portret heeft gemaakt van de heer Swanenberg moest ik echter iets anders bedenken. Ik zag toen een ander bekend schilderij van Rembrandt, ‘Man met Helm’, en wist toen meteen dat ik Bas Hopman wilde portretteren. Bas is al vele jaren werkzaam bij de firma Swanenberg en - eerlijk is eerlijk - om te schilderen zéker zo’n mooi model als de heer Swanenberg zelf.”

'Niet eenvoudig'
Het maken van een Rembrandt-achtig schilderij is niet zo eenvoudig, stelt Willie Manders. “Het meest belangrijk is het licht. Hierin was Rembrandt een groot kunstenaar. Ik heb die techniek van spelen met licht zoveel proberen toe te passen in het schilderij.”
Toen hij het portret van Bas af had, stuurde Willie een foto van het schilderij in voor de Rembrandt-wedstrijd van het Rijksmuseum. “Een paar dagen geleden kreeg ik te horen dat het schilderij uit vele duizenden inzendingen was genomineerd voor de tentoonstelling”, vertelt de trotse Schaijkse kunstenaar, die zijn werk binnenkort naar de hoofdstad brengt voor de expositie.

‘Fantastisch’
“Fantastisch dat zoveel mensen kunstwerken hebben ingestuurd voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Van jong tot oud, Rembrandt blijft inspireren”, zegt Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, werd de expositie met onder meer het schilderij van Willie Manders feestelijk geopend. De tentoonstelling blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.


Man met Helm (ode aan Bas)

De Staalmeester
Arbeidzaam in de metaalindustrie
Het materiaal is staal
Kil, koud ijzig ijzer
Zonder morren werkt hij
Vol overgave
Vriendelijk blijft hij
Betrokken…
IJzersterk oogt hij
In een stalen pantser
Waarin (je verwacht het niet)
Een hart van goud
Warm, liefdevol, beschaafd
Nauwelijks opgemerkt
Maar hij mag gezien worden!

Willie Manders

|Doorsturen

frans verstegen

2019-06-06 09:12:04

Dag Willie, met bewondering je schilderij gezien van Bas. We hopen dat ie in het rijksmuseum komt en gaan dan zeker kijken!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties