Schaijk

Meer dan 107 kilometer hardlopen op een dag!

Schaijkenaar Ad van Boxtel is Last Man Standing

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Een negen-tot-vijf-mentaliteit had Ad van Boxtel sowieso al niet, maar dat hij die getallen ooit om zou kunnen draaien had hij daarentegen ook niet verwacht. In de Last Men Standing Orango Challenge liep de fanatieke duursporter in een tijdsbestek van zestien uur meer dan 107 kilometer. Hij vertelt hoe hij deze bizarre sportprestatie voltooide.

Zoals wel vaker struinde Van Boxtel op een zondagavond zijn favoriete activiteitenapp Strava af om de prestaties van zijn sportvrienden te bekijken, tot zijn oog viel op een wel heel bijzondere uitdaging. In de Last Men Standing Orango Challenge is het doel om een dag lang (in verband met avondklok van 05 tot 21 uur, red.) te hardlopen. Deelnemers maken daarin ieder uur een ronde van 6,7 kilometer op een tempo naar keuze, waarbij de voorwaarde is dat zij binnen het uur finishen om weer op het ronde uur te kunnen vertrekken. Als fanatiek sporter werd Van Boxtel getriggerd door deze krankzinnige uitdaging, maar twijfelde wel over deelname. “Lopen is qua duursport mijn beste tak en ik heb wel wat ervaring, alleen mijn laatste supermarathon dateert alweer uit 2013.” Daarbij kwam ook nog eens het feit dat de inschrijving over een half uur na zijn ontdekking zou sluiten. “Toen heb ik snel even mijn hardloopvrienden gebeld, niemand durfde het aan om samen deel te nemen. Mijn bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en na kort overleg met mijn vrouw heb ik besloten om toch deel te nemen.”

Reserves opbouwen
Zodoende startte een week voor 27 maart pas de voorbereiding op een ogenschijnlijk onmogelijke opgave. Daarin was het volgens Van Boxtel vooral belangrijk om direct te letten op voldoende rust en voeding. “Qua energie en voedingsstoffen moet je voor zo’n tocht reserves opbouwen. Ik heb dus heel erg veel gerust en gegeten om daar op de bewuste dag aanspraak op te kunnen doen.” Naast voeding vergde ook het parcours enige voorbereiding, daar waar deelnemers zelf bepaalden welk rondje ze liepen. “Ik heb gekozen voor een route vanaf mijn huis in de Pastoor van Winkelstraat naar Reek om zo via de Rijksweg weer terug te lopen. Door de polder was ook een optie, maar dat is qua wind niet echt praktisch. Bovendien was er nu veel meer te zien.”

Dingen gezien heeft Ad zeker, het meeste wel zestien keer om precies te zijn. Want waar hij op vijf uur op zaterdagochtend zijn eerste ronde liep, besloot hij om vijf voor negen de Last Men Standing Challenge. Daarmee was hij een van de 34 deelnemers die de tocht volledig uit wist te lopen. Een puike prestatie gezien het deelnemersaantal, dat meer dan 580 was. “Vooraf had ik geen doel opgesteld, gewoon leuk om eens te kijken waar ik sta. Tot de tachtig ging het verbazingwekkend goed, maar daarna is het vooral op karakter en dankzij de steun van mijn loopvrienden gegaan.” Zo sloot er gedurende dag iedere ronde een van Van Boxtels hardloopvrienden aan om hem mentale steun te bieden. “Door hun enthousiasme kreeg ik echt vleugels, want vanaf de tachtig kilometer liep ik volledig op karakter.” Karakter of niet, om vijf voor negen stond de kilometerteller op meer dan 107. Een ongekende prestatie.

Zestien uur lang presteren, hoe doe je dat?
Tijdens de tocht liep Ad gemiddeld veertig minuten per ronde, waardoor hij ieder uur twintig minuten pauze kon houden. Is dat wel zo fijn je als je er net lekker in zit? “Die pauzes zijn echt wel nodig, alleen je kunt absoluut niet gaan zitten.” Zo werden de twintig minuten gebruikt om nuttige dingen te doen zoals eten, omkleden en tijden invoeren. Van Boxtel geeft aan dat dit overigens allemaal niet gelukt was zonder vrouw Rianne die thuis in de keuken stond, wasjes draaide en achter de computer zat. “In die zestien uur heb ik denk ik wel tien verschillende sportsetjes gedragen. Een schoon tenue voelt dan toch anders, na tien rondes heb ik zelfs onder de douche gestaan om op te frissen. Daarna kon ik er weer tegenaan.” Omkleden, douchen en niet gaan zitten zijn toch vooral trucs om de mentale controle te houden, alleen het lijf heeft ook brandstof nodig. Daar werd dus ook voor gezorgd door Rianne, maar wat eet je op zo’n dag? “Alles is eigenlijk lekker. Ik heb zelfs een soepje en een gebakken ei op, daar kan ik best goed tegen tijdens het sporten.” Zodoende bleef de motor zestien uur draaiende, iets wat Ad zelf op voorhand niet verwachtte. “Vooraf had ik geen doel gesteld en was ik met alles tevreden, zodra de honderd in zicht kwam was ik echter vastberaden om die te halen. Ik ben super trots dat dat gelukt is! ”

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties