Schaijk

Point O houdt zondag 5 november open middag

Schaijk krijgt safe house voor verslaafden in herstel

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – In Schaijk opent medio november Point O de deuren, een safe house voor meerderjarige verslaafden in herstel. Het safe house, dat onderdak gaat bieden aan maximaal zes mensen, is een initiatief van Bregje The, Peter Peters en Erik van Hoogstraten. Op zondag 5 november is er van 13 tot 17 uur een open middag en is iedereen welkom om de woning te bezichtigen en meer te weten te komen over Point O. Arena nam alvast een kijkje in het safe house en sprak met Bregje en Peter. “Wij bieden verslaafden een veilige plek en omgeving om aan zichzelf te werken.”

Bregje The, Peter Peters en Erik van Hoogstraten in de huiskamer van het safe house.

“Mensen kunnen bij ons terecht na een klinische opname wanneer er geen solide, nuchtere of veilige thuisbasis is”, legt Point O-directrice Bregje The uit. “Wij bieden alle randvoorwaarden voor de voortzetting van een solide herstel. Tijdens het verblijf, dat in principe een half jaar duurt, wordt op basis van een individueel traject gewerkt aan herstel van een verslaving. Daarnaast bieden wij ondersteuning aan de hand van groepsgewijze begeleiding.”

Peter
Peter Peters, trainee counselor bij Point O, is zelf sinds een jaar een verslaafde in herstel. “Om mij heen zag ik veel jongens en meiden die terugvallen in gebruik en de grote invloed die hun omgeving daarop heeft”, vertelt de Schaijkenaar. “Zelf ben ik toen ik uit de afkickkliniek kwam opgevangen door mijn zus Bregje. Ik heb een half jaar bij haar gewoond. Zij was míjn safe house en heeft ervoor gezorgd dat ik op een goede manier een begin kon maken met mijn herstel. Bregje bood mij rust, reinheid en regelmaat in een omgeving zonder mijn oude ‘triggers’.”

‘Heel veel vraag’
Omdat Bregje en Peter zo’n goed ‘team’ vormen, vatten zij een half jaar geleden het plan op om zelf een safe house te gaan realiseren. Samen met Erik van Hoogstraten, een andere verslaafde in herstel met wie Peter in contact kwam, gaan zij voortvarend aan de slag. Met als resultaat de opening van het safe house in Schaijk, begin november. Peter: “Er is heel veel vraag naar safe houses. Een opname in een kliniek duurt gemiddeld 10 tot 15 weken. Daarna komen verslaafden weer in hun oude omgeving terecht, dat is heel pittig. Slechts 18 procent van de mensen blijft clean na de eerste klinische opname. De rest van hen komt één of meerdere keren terug in een kliniek of gaat dood. Wij bieden verslaafden een veilige plek en omgeving om aan zichzelf te werken. De kans op een terugval wordt daarmee substantieel kleiner. Wij zijn ervan overtuigd dat iemand na het doorlopen van de behandeling en het intensieve programma in staat is terug te keren naar een zelfstandige woning en weer een volledig actieve rol kan spelen in de maatschappij.”

In deze regio zijn er geen andere safe houses voor verslaafden. “De dichtstbijzijnde zijn in Breda, Zwolle en Maastricht”, weet Bregje, die uitlegt hoe verslaafden voor een plekje in het Schaijkse safe house in aanmerking kunnen komen. “Mensen moeten een recente klinische opname hebben gehad en écht gemotiveerd zijn om te veranderen en weer deel te gaan uitmaken van onze samenleving. Wij geven hen daar de handvatten voor. Dat gebeurt in een huiselijke en veilige woonsituatie met maximaal zes bewoners. Minimale leeftijd is 18 jaar en wij hebben een gemengde leefgroep.”

Open middag
Point O, gelegen aan de Scheisestraat 10 in Schaijk, houdt op zondag 5 november van 13 tot 17 uur een open middag. Iedereen is dan welkom om een kijkje te komen nemen en meer te weten te komen over het safe house en de werkwijze. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid worden bezoekers verzocht om te parkeren op het terrein van Bouwbedrijf Peter Peters aan de Scheltseweg. Kijk voor meer info of het maken van een afspraak voor een intake-gesprek op www.point-o.nl.

Een van de slaapkamers.

Het safe house in Schaijk.

|Doorsturen

Moritz Böhmer

2017-10-27 09:45:24

Geweldig initiatief. Veel succes!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties