Schaijk

Het veelbewogen jaar van DAW-voorzitter Henrie Lamers

'Schaijk is echt een dorp met een sociale inslag, daar zijn wij als club een exponent van'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

Henrie Lamers (54) is bezig aan zijn twaalfde jaar als voorzitter van DAW Schaijk. Een periode met veel hoogtepunten, zoals de opening van het nieuwe hypermoderne clubgebouw in 2013, de fusie met EMOS en de historische promotie van DAW 1 naar de tweede klasse in juni dit jaar. Maar ook een periode met een schaduwkant: begin juli werd een jeugdleider van de Schaijkse vereniging veroordeeld voor het heimelijk maken en delen van naaktfoto’s en -video’s van twaalfjarige jeugdspelers. Een terugblik op een veelbewogen jaar.

Met zo’n 45 ‘dienstjaren’ is Henrie Lamers een DAW’er in hart en nieren. Als klein jongetje begint hij met voetballen bij de club. Na de jeugdafdeling te hebben doorlopen speelt hij, verdeeld over vijf-zes seizoenen, ongeveer zeventig duels in het eerste. Op zijn negenentwintigste moet hij noodgedwongen stoppen met actief voetballen vanwege een kruisbandblessure. In 1994 wordt Henrie bestuurslid en in 2007 volgt hij Ron van den Heuvel op als algemeen voorzitter van DAW.

'Organisatie staat fantastisch'
Henrie, in het dagelijks leven administrateur bij een transportbedrijf, is geen autoritaire voorzitter, maar iemand die midden in de vereniging staat. "Ik ben graag nauw betrokken bij alle geledingen van de club. Van het eerste elftal tot de vele vrijwilligers die hier ontzettend veel werk verzetten. Ik beleef nog steeds veel plezier aan het voorzitterschap. De organisatie staat fantastisch, we hebben een heel fijn bestuur. Dat motiveert enorm. Ik steek veel tijd en energie in de club, maar krijg daar ook veel voor terug. Genieten van het enthousiasme en de beleving tijdens trainingsavonden en de wedstrijden in het weekend. Waarbij ik op zondag bij het eerste elftal vooral ook supporter ben.”

Fusie met EMOS
De voetbaltak van DAW telt zo'n 980 leden. Sinds de fusie met korfbalclub EMOS in 2017 zijn in totaal zelfs 1250 mensen lid van de Schaijkse sportvereniging. Henrie Lamers: "De fusie tussen DAW en EMOS heeft voor beide partijen erg positief uitgepakt. Er is een totaal nieuwe dynamiek ontstaan binnen de vereniging. Dat is heel mooi om te zien. We hebben het fusieproces drieëneenhalf jaar lang zeer zorgvuldig gevoerd en daardoor is alles zeer soepel en naar volle tevredenheid verlopen."

Promotie naar 2e klasse
‘Met het eerste willen we graag naar de tweede klasse’, zei Henrie Lamers in 2014 in een interview in de 'DAW 75 jaar- jubileumkrant' van Arena. Een wens die de voorzitter deze zomer daadwerkelijk in vervulling zag gaan. “Prachtig hoe we het in Someren (tegen Alfa Sport, red.) afmaakten, een week na het zo teleurstellende verlies tegen Berghem Sport. Iedereen kijkt uit naar de tweede klasse. De spelers, de supporters, het bestuur, allemaal zijn ze benieuwd hoe we ons daar gaan manifesteren. Dit eerste elftal is ook écht onderdeel van de club. Alle leden zijn met dit team begaan en zijn er trots op. Dat vind ik het allermooiste."

Wat verwacht Henrie komend seizoen van DAW 1? "Ik hoop dat we lekker mee kunnen draaien en als het even kan een goede reeks kunnen neerzetten. In dat geval doe je automatisch mee om een periode. Ik heb veel vertrouwen in ons jonge team, dat het echt van het voetballen moet hebben. Ze kunnen de komende jaren zeker nog doorgroeien."

Zedenzaak
Dankzij de felbegeerde promotie naar de tweede klasse - een unicum in de 79-jarige clubgeschiedenis - was het seizoen 2017-2018 voor DAW in sportief opzicht een topjaar. De zedenzaak rond een jeugdleider van de vereniging wierp echter een smet op het succes. De 22-jarige Schaijkenaar maakte in de kleedkamer stiekem foto's en filmpjes van naakte jongens en deelde deze via internet. Een zaak die natuurlijk een enorme impact had binnen de vereniging. "Als je dit soort zaken in het nieuws hoort, denk je altijd: dit gebeurt nooit bij onze club. Als dat dan tóch zo is, schrik je je wezenloos. Het nieuws sloeg niet alleen binnen de club, maar ook in Schaijk, in als een bom. Henrie: "Er is toen ontzettend veel op mij afgekomen, alle grote kranten doken erop. Voor mij telde echter maar één ding: het belang van DAW. Ik wilde per se de rust bewaren binnen de vereniging en alle aandacht besteden aan de leden en direct betrokkenen. We hebben toen een informatieavond belegd die echt op een hele waardige manier is verlopen. Het was hartverwarmend om te zien hoe groot de saamhorigheid was na zo'n verschrikkelijke zaak. Niet alleen binnen de club, maar ook in het dorp Schaijk, waar mensen elkaar echt hebben beschermd."

Rust bewaard
De missie van Lamers en het bestuur om de rust te bewaren, was daarmee geslaagd. "Uiteindelijk is iedereen heel goed met deze zaak omgegaan en hebben we zelfs na die hectische week een normaal voetbalweekend gehad. Daar ben ik heel trots op. Schaijk is echt een dorp met een sociale inslag en daar zijn wij als club een exponent van."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties