Schaijk

In totaal 4.239 euro opgehaald

Schaijk doneert massaal voor decemberactie

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Schaijk was gul voor dorpsgenoten die het financieel minder breed hebben. Werkgroep Stille armoede haalde liefst 4.239 euro op via donaties van individuen, MKB Schaijk-Reek, winkeliers én de Rotaryclub Schaijk-Ravenstein. Dankzij deze opbrengst kregen Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op maat, zodat ook zij even een onbezorgd moment hadden tijdens de feestdagen.

Cadeaus inpakken voor de decemberactie. (foto: Jolijn Geurts van Kessel)

“Kippenvel, tranen van ontroering of een stralende lach. Onze tussenpersoon liet weten dat de reacties van onze anonieme dorpsgenoten hartverwarmend waren toen ze de cadeaus ontvingen,” vertelt Inge Reijnen, één van de initiatiefneemsters. “Vanwege de privacy waren wij van de werkgroep er dus niet bij, maar dat maakt het niet minder bijzonder. We zijn heel blij dat álle Schaijkenaren iets konden uitpakken wat ze erg graag wilden hebben.”

Cadeaus op maat
Een paar maanden geleden konden Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven een cadeau op een digitaal wensenlijstje zetten. Bianca Verkuijlen, Hermien Wingens, Karin van Dijk, Cinny van Hoogstraten en Inge Reijnen van de werkgroep Stille armoede hebben deze cadeaus geregeld. “Andere Sinterklaasacties richten zich vaak op het inzamelen van spullen. Het is dan vaak afwachten wat je krijgt. Wij wilden juist cadeaus op maat geven", licht Inge toe.

Van fiets tot saunabon
Dat is gelukt. Van een fiets of stofzuiger tot een accuboormachine en een saunabon. "Door die fiets kan nu iemand zelf naar haar werk fietsen en een ander kan met zijn boormachine al klussend even zijn zorgen vergeten. Dat is toch fantastisch”, stelt Inge. "Het was nog best moeilijk om deze anonieme groep zover te krijgen dat ze een wens achterlieten. Ze vonden al snel dat ze te veel vroegen.”

Gulle gevers
Deze actie was nooit gelukt zonder de steun van alle gulle gevers. “Winkelend publiek in Schaijk heeft massaal gedoneerd", vertelt Inge. "Verder gaven Rotary Schaijk-Ravenstein, MKB Schaijk-Reek en de Schaijkse winkeliers een royale bijdrage. We hebben zelfs een buffer kunnen opbouwen voor volgend jaar.” De werkgroep beseft dat al deze steun niet vanzelfsprekend is, zeker nu met corona. “Toch hielp iedereen ons belangeloos. Vóór Schaijk, door Schaijk. Mooier kan het eigenlijk niet.”

De cadeaus gingen vergezeld van een gedicht. (foto: Jolijn Geurts van Kessel)

|Doorsturen

Uw reactie