Schaijk

Sportieve bewegingsactiviteit onder leiding van zorgprofessionals

‘Samen wandelen is leuker!’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - We zitten te veel en bewegen te weinig. Sport en bewegen dragen bij aan de gezondheid van mensen, zo blijkt uit tal van onderzoeken. Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl en een goede nachtrust. Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose en beroertes. Wijkverpleegkundige Toos Franken, fysiotherapeut Manon van Wezel, buurtsportcoach Anne van Melis en praktijkondersteuners Clasien Sanders en Marina van Boxtel hebben daarom het initiatief genomen een wandelgroep op te starten voor alle geïnteresseerden binnen Schaijk.

“Sport en bewegen blijft ondanks dat iemand beperkingen ervaart op lichamelijk, geestelijk of sociaal gebied nog steeds belangrijk”, geven de vijf initiatiefnemers aan. “En ook al denk je dat bewegen niet meer gaat om welke reden dan ook, wandelen is en blijft beweging die voor vrijwel iedereen mogelijk is. Alleen of samen met iemand, ieder mens zal zich een stuk beter voelen door beweging en buitenlucht.”

Iedere donderdag wandelen
Om deze redenen starten wijkverpleegkundige Toos Franken, fysiotherapeut Manon van Wezel, buurtsportcoach Anne van Melis en praktijkondersteuners Clasien Sanders en Marina van Boxtel in Schaijk met een wandelgroep. Onder het motto ‘Samen wandelen is leuker!’ is iedereen in Schaijk elke donderdagmorgen van 10.30 tot 11.30 uur welkom om samen met een van bovengenoemde zorgprofessionals mee te gaan wandelen. Start is telkens op het parkeerterrein van huisartsenpraktijk Schaijk aan de Bossestraat.

Toos Franken
De vijf enthousiaste initiatiefnemers van ‘Samen wandelen is leuker!’ stellen zich kort voor. Toos Franken: “Ik ben wijkverpleegkundige/preventiewerker volwassenen bij de Zorgcoöperatie Schaijk.” Toos legt uit wat preventiewerk inhoudt. “Door preventief bezig te zijn voorkomen we nare dingen. Denk aan stijf worden. Je hoort mensen vaak zeggen: ‘ik word zo krakkemikkig’. Als je in de stoel blijft zitten, kun je uiteindelijk niet meer goed lopen. Door samen te gaan wandelen behoeden wij elkaar voor ‘kremig’ worden en vastroesten. Ervaar jij het ook zo? Sta dan op, doe je schoenen aan, pak je stok of rollator en loop mee. Heerlijk alles even laten lopen. Door je lijf in een actieve houding te zetten beweegt er véél meer. Alles komt in actie: spieren, botten, bloedvaten en je longen. Bewegen is de haast uit je hoofd lopen en dan kijken wat er overblijft. Wow! Wat een energie!”

Manon van Wezel
Manon van Wezel: “Ik ben fysiotherapeut en geriatriefysiotherapeut in opleiding bij Fysiotherapie Schaijk-Herpen. Als deskundige in bewegend functioneren kan ik natuurlijk niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om in beweging te zijn en te blijven. Daarom ben ik ook blij met het initiatief van de wandelgroep. Ik kijk ernaar uit binnenkort met de Schaijkenaren mee te wandelen.”

Marina van Boxtel en Clasien Sanders
Marina van Boxtel en Clasien Sanders zijn praktijkondersteuners somatiek van de huisartsenpraktijk in Schaijk. “Wij bespreken dagelijks met onze patiënten hoe belangrijk het is om een goede leefstijl te ontwikkelen om gezondheid te bevorderen. Voeding is van belang, maar zeker ook het bewegen. Het valt niet altijd mee om hierin de eerste stap te zetten, dat snappen we en daarom lopen we mee. We hopen dat veel mensen aansluiten en ons wekelijks gezelschap gaan houden.”

Anne van Melis
Anne van Melis is buurtsportcoach bij Landerd SpoRtZO. “Ik ondersteun inwoners van de gemeente Landerd bij het vinden van een passende beweeg- en/of sportactiviteit”, vertelt Anne. “Zelf ervaar ik veel plezier in bewegen en dat plezier gun ik iedereen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan bewegen binnen zijn of haar mogelijkheden en dat kan met deze wandelgroep. Hier kan iedereen meedoen!”

|Doorsturen