Schaijk

Landerdse raadsleden houden zich angstvallig stil

Ruime meerderheid heeft geen moeite met gedenksteen Duitse piloot

Door Sergio Boutkan

LANDERD - Ruim driekwart van de deelnemers aan de poll op Arenalokaal.nl heeft geen moeite met het feit dat in de Schaijkse bossen een gedenksteen ligt voor een Duitse piloot die daar in de Tweede Wereldoorlog is gecrasht. De online poll is afgelopen week door bijna 400 mensen ingevuld.

De uitslag van de lezerspeiling staat haaks op het felle verzet van de Bond van Antifascisten (AFVN) en tien andere belangenorganisaties tegen de gedenksteen en Landerds burgemeester Marnix Bakermans in het bijzonder. Even lijkt daar afgelopen vrijdag nog een twaalfde protesterende instantie bij te komen, wanneer AFVN-woordvoerder Arthur Graaff een persbericht de wereld inslingert met de kop 'Nat. Comité ook tegen nazimonument Schaijk'. Volgens Graaff heeft Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, eveneens verklaard 'tegen het monument voor een gevallen nazisoldaat in Schaijk te zijn'. Uit navraag bij het Nationaal Comité blijkt echter dat zij 'geen mening' heeft over de gedenksteen in Schaijk. De antifascisten, die beweren op 29 april aangifte van discriminatie te hebben gedaan tegen Bakermans, hebben dus voor hun beurt gepraat in hun niet aflatende strijd tegen de Schaijkse 'nazigedenksteen' en de Landerdse burgervader. Door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en haar directeur Jan van Kooten voor hun karretje te spannen, trachten de antifascisten hun zaak nog extra publicitair kracht bij te zetten. Uiterst dubieus.

"Ik baal er ontzettend van dat mijn betrouwbaarheid nu in twijfel wordt getrokken", reageert Arthur Graaff. "Ik heb Jan van Kooten vrijdagmiddag rond twaalf uur gesproken en hij heeft mij toch écht verteld dat het Nationaal Comité tegen het monument voor de gevallen nazisoldaat is. Daar kan geen enkel misverstand over bestaan."

'Kunstje geflikt'
Maar hoe is het dan te verklaren dat het Nationaal Comité later op vrijdagmiddag haar keutel weer intrekt en aangeeft 'geen mening' te hebben over de Schaijkse gedenksteen? Arthur Graaff: "Dat is voor mij ook onbegrijpelijk. Ik heb Jan van Kooten nog eens gebeld en zijn reactie was toen dat ik hem een kunstje zou hebben geflikt."

Mein Kampf
Graaff, die in 2012 al eens in opspraak raakte omdat hij op zijn site Nieuws-wo2.tk een deel van Hitlers boek Mein Kampf publiceerde, zit flink in zijn maag met de kwestie. "Mijn betrouwbaarheid komt nu ten onrechte ter discussie te staan."

Landelijke media-aandacht
De omstreden gedenksteen krijgt de afgelopen dagen ook volop aandacht in de landelijke media. De Volkskrant reist naar Schaijk af voor een uitgebreide reportage en onder meer Powned (smakeloos geïllustreerd met een hakenkruis), het Algemeen Dagblad en de Telegraaf berichten over de kwestie, waarin Marnix Bakermans wordt beschuldigd van 'het steunen van de nazi-ideologie'.
Terwijl Bakermans, die momenteel op vakantie is, van alle kanten wordt geschoffeerd en als een soort van nazi-sympathisant wordt neergezet, neemt vanuit de Landerdse politiek opmerkelijk genoeg alleen Herindelen-raadslid Theo van Duren het openlijk op voor de geplaagde burgervader. Hij schrijft in Arena een open brief aan de antifascisten en noemt de initiatiefnemers voor de gedenksteen 'vredelievende mensen, die met de burgemeester in een hoek worden geduwd waar ze niet thuishoren en wiens bedoelingen bewust verkeerd worden uitgelegd'. Vanuit de overige 16 gemeenteraadsleden blijft het angstvallig stil.

|Doorsturen

Nico van Duren

2015-05-07 19:29:30

Ben benieuwd wat de burgemeester mag vinden na terugkomst van zijn vakantie.

En nogmaals Sergio, je poll is misleidend. De meerderheid in Nederland denkt er anders over.

degen

2015-05-08 16:42:59

Ja, ook Duitse oorlogsslachtoffers mogen in Nederland worden herdacht.

Nee, in Nederland dienen geen Duitse oorlogsslachtoffers te worden herdacht.

 

Dit is de door dhr. Boutkan bedachte keuze die u in de poll heeft. Voor hem staat het vast dat deze nazipiloot een slachtoffer is. Waar komen de bewijzen vandaan. Toch niet van de familie, want die haben es nicht gewusst. Maar waar komen de bewijzen dan wel vandaan?

 

Ook in het duistland van die tijd waren er verzetsstrijders die vochten tegen de massamoord die deze Übermenschen begingen tegen de mensheid. Het Duitsland van vandaag heeft gelukkig een totaal andere opvatting en wijst het nazisme af. Waar moeten we deze Boutkan met zijn gemanipuleer dan plaatsen. Aan u de keuze.

 

Nico van Duren

2015-05-12 22:47:34

Ik begrijp nog steeds niet dat bij afwezigheid van de burgemeester een raadslid antwoord geeft i.p.v. de burgemeester.

En inderdaad, Dhr. Boutkan en de voorman van "Herindelen" zullen geen modderfiguur slaan in een propagandistisch regime. Dhr. de Graaff doorziet de tactieken. Woorden in de mond leggen, zaken omkeren, zwaar aanzetten, zich beledigd voelen en polls met vooringenomen vragen. Kortom; retorisch gebral, de partij Herindelen eigen, voorafgaand de verkiezingen. Echter, eenmaal in de coalitie komen ze niet veel verder dan zeuren om sleutels en tekeer gaan tegen vertegenwoordigers van het Nederlands verzet. De burgemeester blijft natuurlijk verantwoordelijk voor de steen des aanstoods. Ik ben benieuwd naar zijn reactie nu het gras voor zijn voeten is weggemaaid, al dan niet buiten zijn weten om.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties