Schaijk

Jan Poels draagt na ruim tien jaar stokje over

Rik Zwaans nieuwe postcommandant Brandweer Schaijk

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Brandweer Schaijk kent sinds 1 mei een nieuwe postcommandant. Jan Poels (54) vindt de tijd rijp om plaats te maken voor iemand anders. Hij draagt zijn leidinggevende functie over en stopt ook als vrijwilliger. Rik Zwaans neemt het stokje van hem over. De 28-jarige Schaijkenaar is al tien jaar lid van het plaatselijke korps. Ook in zijn werk heeft hij regelmatig met de organisatie te maken. Je kunt rustig stellen dat de brandweer zijn passie is.

Jan heeft ruim tien jaar leiding gegeven aan de brandweerpost in Schaijk. De laatste acht jaar als postcommandant, daarvoor als ploegchef. Na 22 jaar zwaait hij af; als postcommandant en als vrijwilliger. “Dit jaar word ik 55”, zegt hij. “Voorheen moest je op die leeftijd verplicht stoppen. Voor mij was dat een reden om na te gaan denken over mijn toekomst. De post draait goed, de kazerne is opgeknapt, de auto's zijn in orde. Dat is een mooi moment om het stokje over te dragen.”
Helemaal verloren voor de brandweer gaat Jan niet. “Ik ben nog instructeur en Officier van Dienst in district Leijgraaf”, vertelt hij. “Dat hoop ik nog enkele jaren met veel plezier te doen. Wel ben ik gestopt als vrijwilliger. Ik wil Rik niet voor de voeten lopen. Hij moet de ruimte krijgen om zijn eigen fouten te maken en zijn eigen succes te vieren.”

'Veel voldoening'
Rik, die vlakbij de kazerne woont, hoorde in het begin van het jaar dat men op zoek was naar een opvolger van Jan. Hij had wel oren naar de functie en reageerde op de vacature. Na een hele sollicitatieprocedure kwam hij als nieuwe postcommandant uit de bus. Daar is hij blij mee. “Het geeft mij veel voldoening om onderdeel van dit team en deze organisatie te zijn”, zegt hij. “Als postcommandant manage je vierentwintig verschillende karakters, allemaal vrijwilligers, die onder extreme omstandigheden bij elkaar komen. Dat is wel wat anders dan leidinggeven aan een afdeling in het bedrijfsleven.”
Rik is er verantwoordelijk voor dat bij een melding de wagen binnen afzienbare tijd de weg op kan met voldoende mensen aan boord. Hij is de spil tussen Schaijk en de regio Brandweer Brabant-Noord. “Ik zorg ervoor dat alles op orde is”, legt hij uit. “Alles in en om de kazerne moet werken, de auto moet rijden, we moeten voldoende mensen hebben. Verder ben ik bezig met oefeningen en opleidingen voor onze vrijwilligers. Ook zet ik me in voor de werving van nieuwe mensen.”

Team versterken
Momenteel is het team van Brandweer Schaijk goed bezet. “Drieëntwintig mannen en één vrouw”, zegt Rik. “Van hen zijn er acht ouder dan vijftig jaar. De kans is groot dat die de komende vijf jaar gaan stoppen. Dan is het verloop toch groot. Daarom kijken we nu al uit naar nieuw bloed. De opleiding tot brandweerman of -vrouw duurt twee jaar.”
Wat Rik en Jan vaak horen van mensen is: 'dat is niks voor mij'. “Het is een heel waardevolle opleiding”, vult Jan aan. “Je leert er heel van: technische kennis, hulpverlening en je wordt er stressbestendiger van. Heel erg interessant, zeker als je leergierig bent. Je wordt opgeleid om dingen sneller te zien en in te grijpen, je durft meer.”

Interesse?
Omdat een melding te allen tijde kan binnenkomen, is Brandweer Schaijk op zoek naar mensen die op verschillende momenten van de dag beschikbaar zijn. Rik: “Mensen die buiten Schaijk werken, zijn overdag niet beschikbaar maar kunnen 's avonds en 's nachts wel opkomen. Andersom heb je mensen die misschien niet in Schaijk wonen, maar hier wel werken. Twee van onze vrijwilligers wonen in Zeeland en Mill, maar werken op het industrieterrein in Schaijk. Als je belangstelling hebt voor de brandweer dan is er altijd een oplossing te bedenken.”
Mensen met interesse om bij de vrijwillige brandweer in Schaijk te gaan, kunnen contact opnemen met Rik Zwaans. Hij is bereikbaar via r.zwaans@brwbn.nl en 06-24506719.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties