Schaijk

Donderdag 19 september op plein voor Phoenix

Reek en Schaijk vieren 75 jaar vrijheid samen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Schaijk en Reek vieren donderdag 19 september samen 75 jaar vrijheid. Het begint om 19 uur met een kranslegging bij het vredesmonument op het Pastoor van Spijkplein in Schaijk. Rond 19.45 uur barst het feest los op het gezellig ingerichte plein voor De Phoenix met twee lokale dj's en enkele koren. Een verbroedering van leeftijd, een verbroedering van dorpen, een verbroedering van geloof, levensstijl, politieke kleur en noem maar op. Dankzij 75 jaar vrede hebben we een mooie vrijheid opgebouwd en dat mag gevierd worden.

De ochtend van 19 september begint met een bijzonder ontbijt in De Phoenix. Ouderen die de oorlog hebben meegemaakt gaan aan tafel met leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Reek en Schaijk. De ouderen vertellen verhalen over de oorlogstijd en de bevrijdingsfeesten, de jongeren kunnen vragen stellen. Zo horen ze uit eerste hand wat er gebeurd is, zodat ze het niet vergeten.
's Avonds komt oud en jong nogmaals samen voor het vrijheidsfeest op het plein voor het Schaijkse dorpshuis. De bij de jeugd bekende dj’s Mr. Marvin en Che Crozz zijn van de partij, net als de koren Toontje Lager en Tiona. Deze vier acts verzorgen de muziek. Het versgilde regelt lekkere hapjes en het dorpshuis zorgt voor de drankjes. Het feest kan niet meer stuk. Voor jong en oud. Voor iedereen. Dat is waar onze bevrijders het voor hebben gedaan.

Expositie en boekwerk
Heemkundekring Schaijk-Reek heeft een tentoonstelling opgesteld in De Komme, waarbij de herinneringen aan de hand van foto’s en voorwerpen naar boven komen. Diverse groepen van de basisscholen gaan hier op bezoek. Overige belangstellenden zijn van harte welkom in De Komme om deze expositie te bewonderen op dinsdag 17 en woensdag 18 september van 14 tot 21 uur. Ook is een aantal verhalen verzameld in een speciale uitgave van De Sprokkeling, het blad van de heemkundekring.

Vlaggen
Bij feest horen ‘vlaggen’. Iedereen in Reek en Schaijk die een vlag heeft, wordt vriendelijk verzocht de vlag uit te hangen op donderdag 19 september, de dag waarop beide dorpen 75 jaren geleden zijn bevrijd. Geef het door aan je buren en familie. Feesten doen we samen!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties