Schaijk

Vintage-kledingzaak is op zoek naar vrijwilligers

'Recycle Point Schaijk is meer dan alleen een winkel'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Wat ooit begon als een ludiek initiatief rondom het Moeslands carnaval is inmiddels een maatschappelijk project waarin het mes aan meerdere kanten snijdt. In de vintage winkel Recycle Point kunnen cliënten van Point O namelijk ontdekken hoe zij zichzelf verder willen ontwikkelen. Een van hen is Steven, die samen met vrijwilligster Sylvia uitlegt wat hun werk in de winkel zo bijzonder maakt.

Als enkele jaren geleden het ludieke initiatief om Moeslandse carnavalskleding een tweede leven te gunnen een overweldigend succes blijkt, besluit de initiatiefneemster om door te pakken. ‘Schon Pekske' wordt het Recycle Point, waardoor juist alle soorten kleding een kans krijgen op een nieuw leven. In het karakteristieke pand van voormalig kapsalon Maarten Peeters aan de Pastoor van Winkelstraat 37 zit de vintage store, waar de rekken bij binnenkomst ramvol hangen en waar druk wordt gewerkt door Sylvia. Ze is vrijwilliger bij Recycle Point, en hoopt dat het team snel versterkt wordt. "Het is echt fantastisch werk om te doen, maar op dit moment is het wel noodzakelijk dat er wat vrijwilligers bijkomen.” Net zoals bij iedere andere klant wordt er een kop koffie aangeboden en tijd gemaakt voor een goed gesprek.

Ook Steven schuift aan. Hij is onder behandeling bij Point O, waarvan de Academy niet geheel toevallig in hetzelfde pand zit gevestigd als de winkel. Bij Point O krijgt Steven de behandeling die nodig is om van zijn verslaving af te komen. "Het is een zwaar traject, maar ik ben blij met hoe ik het momenteel aan het doorlopen ben.” Na een zwaar onderdeel in het proces is Steven momenteel bezig met het ontdekken van zijn toekomst, waar hij met veel plezier naar uitkijkt.

Blijven vernieuwen
Zo is hij samen met de twee andere cliënten en Sylvia gedurende de week op vrijwillige basis verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de winkel. "Momenteel ben ik in de oriënterende fase waarin ik onderzoek wat ik in de toekomst wil gaan doen, dat lukt hier behoorlijk goed.” Hoewel hij in een ver verleden de opleiding Handel & Ondernemen volgde had Steven tot voorkort geen enkele ervaring in de branche. Toch spat het enthousiasme en de creativiteit van Steven af wanneer hij vertelt over Recycle Point.

“Het is ontzettend leuk om hier bezig te zijn en om nieuwe dingen te kunnen bedenken.” Zo komt hij al snel met talloze plannen om de winkel te blijven vernieuwen en verbeteren. Een van zijn ideeën is om een zithoekje met platenspeler toe te voegen aan de zaak. “Dat past helemaal in het vintage-idee van de winkel.” Daarnaast is een echte zithoek volgens Steven hartstikke welkom in de winkel. “Het mooie van Recycle Point vind ik dat het meer is dan alleen een tweedehandswinkel. Klanten zijn altijd welkom om een praatje te maken en een kop koffie te drinken. Dat is fijn voor ons, maar vaak ook voor hen.” Steven vindt het persoonlijk prettig dat hij dankzij de winkel bij kan dragen om het stigma rondom verslaving te onderbreken. “Mensen hebben vaak een negatief beeld van verslaafden, dat kan met een bezoek aan de winkel helemaal omdraaien.”

Mooie band
In de vier dagen in de week dat Recycle Point geopend is verzetten Steven, Sylvia en hun collega’s het nodige werk. De vintage-branche is booming, wat merkbaar is aan hun klanten. “Laatst hadden we een klant uit Bakel, die rijdt onderweg een heleboel andere zaken voorbij. Mooi toch?” zegt Sylvia, die door een behandeling van haar dochter bij Point O belandde als vrijwilligster. Hoewel ze in de winkel collega’s heeft die het nodige hebben meegemaakt verloopt de samenwerking perfect volgens Sylvia. “Het is zo’n mooi werk met fijne collega’s. Ik vind het vaak jammer als mensen weer weggaan, terwijl dat eigenlijk juist een goed teken is. Dat zegt toch wel wat over de band die je hier met mensen opbouwt.”

Genoeg werk
In een werkdag zitten tal van afwisselende werkzaamheden. Zo zorgen de vier medewerkers ervoor dat de kleding wordt ingezameld, gesorteerd en gepresenteerd. “Alle kleding is hier welkom, maar we kunnen simpelweg niet alles verkopen.” Daarom beoordelen de medewerkers wat wel en wat niet geschikt is om in de rekken te hangen. “Wat niet geschikt is gaat naar de stichting StiMiRo, dat kleding bezorgt aan minderbedeelden in Roemenië. Zo komt geschonken kleding altijd goed terecht.” Kleding die wel geschikt is, belandt in de schappen en rekken. “De winkelpresentatie hoort ook bij ons werk, daar zijn we dan ook druk mee bezig.” zegt Sylvia. Steven haakt direct in om een van zijn andere ideeën te introduceren. “De presentatie in de etalage, die zou ik persoonlijk wel graag willen verfraaien op korte termijn.”

Oproep
Het enthousiasme van Steven kan Sylvia zichtbaar bekoren, maar toch ontbreekt er volgens beiden nog wat in het Recycle Point. “Alle handjes zijn welkom. We hebben namelijk echt nog wat vrijwilligers nodig die de winkel mee draaiende kunnen houden.” Volgens Sylvia kan het voor mensen een probleem vormen dat het vrijwilligerswerk betreft, maar ze benadrukt dat je er gevoelsmatig enorm veel voor terug krijgt. Naast het plezier met de collega’s en klanten draagt de winkel ook bij aan duurzaamheid en een goed doel. “Het mes van Recycle Point snijdt echt aan meerdere kanten, dat maakt het zo’n mooi initiatief.”

Wil jij Recycle Point graag helpen als vrijwilliger? Neem dan telefonisch contact op met Peter Peters via 06-57379110.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties