Schaijk

Piet Manders (80) op de barricaden

Protestbijeenkomst op 23 januari in Schaijk: ‘Er moet een eerlijk referendum komen’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – In dorpshuis De Phoenix in Schaijk vindt donderdag 23 januari vanaf 20 uur een protestbijeenkomst plaats over de gang van zaken rond de gemeentelijke herindeling van Landerd. Initiatiefnemer Piet Manders (80): “Het wordt tijd dat iedereen te horen krijgt wat er precies aan de hand is betreffende de herindeling. Als geboren en getogen Schaijkenaar voel ik me geroepen de waarheid hierover te vertellen, want de verantwoordelijke politici van de gemeente Landerd blazen dan wel hoog van de toren, maar de ware toedracht houden ze voor zich.”

Wat is volgens jou de ware toedracht?
Piet Manders: “De informatie die de mensen krijgen over de herindeling is onjuist en misleidend. Dat ga ik met feiten aantonen. Ik wil er nog niet te veel over vertellen, want ik hoop dat de mensen nieuwsgierig worden en op donderdag 23 januari massaal naar de protestbijeenkomst komen.”

Waarom een protestbijeenkomst?
“In het verleden heb ik een aantal ingezonden stukken geschreven in Arena. Die worden weliswaar gelezen door het gemeentebestuur, maar vervolgens doodgezwegen. Daarom probeer ik het nu met een protestbijeenkomst. Ik wil me niet alleen op het bestuur van de gemeente Landerd richten, maar ook op dat van Uden, Oss en de provincie. Zij zijn óók verkeerd geïnformeerd. Daarnaast wil ik het ministerie van Binnenlandse Zaken op de hoogte brengen. Zij hebben nu nergens weet van, maar ik hoop dat ze toch een rol gaan spelen.”

Welk doel beoog je met de protestbijeenkomst?
“Dat er uiteindelijk toch een eerlijk referendum uitrolt en dat het bestuur van de gemeente tot het inzicht komt dat ze nu op een verkeerde manier bezig zijn. Laat ik heel duidelijk zijn: het gaat mij niet om de keuze Oss of Uden, maar om een eerlijke rechtsgang. Een optie zonder dubbele bodem. Gewoon de vraag of je liever hebt dat Schaijk naar Oss gaat of liever naar Uden. Zo’n keuzemogelijkheid is er nooit geweest. Waarom niet? Om te voorkomen dat Schaijk, en misschien ook Reek, een keuze maakt die niet naar de zin is van de Landerdse bestuurders. Hier is sprake van puur bedrog en dat zal ik op ondubbelzinnige wijze aantonen.”

Waarom is er sprake van bedrog?
“Ik voel me bedrogen over de keuze die ik bij het referendum in 2015 heb gemaakt over de Maashorstgemeente. Destijds was er nog sprake van een Maashorstgemeente mét Bernheze. Dáár heb ik voor gekozen! Nu wordt het echter geen nieuwe gemeente meer rondom De Maashorst, maar enkel nog de oostkant. Ze praten nu over zes krachtige kernen, maar alleen met Bernheze erbíj was de Maashorstgemeente van betekenis. Als ik van tevoren geweten zou hebben dat Bernheze niet mee zou doen, had ik voor Oss gekozen. Dat betekent echter niet dat ik wil dat anderen óók voor Oss kiezen. Dat moet iedereen voor zich uitmaken.”

Eind 2018 startte je samen met Piet Geurts van Kessel en Corrynne van Traa het Actiecomité Voor Democratie in Landerd, eveneens met als doel een referendum af te dwingen. Dit clubje ging echter al na een halfjaar ter ziele. Waarom denk je dat het je in je eentje wel lukt?
“Zij zijn eruit gestapt omdat ze vonden dat mijn aanpak te hard was. Zij wilden meer de zachte lijn aanhouden, maar dan word je ingepakt.

Waarom sluit je je niet aan bij de actiegroep ‘Schaijk hoort bij Oss’? Samen sta je toch sterker?
“De actiegroep voert de leuze ‘Schaijk hoort bij Oss en niet bij Uden’, terwijl ik de keuze nadrukkelijk open laat voor de inwoners zélf. Dat is een essentieel verschil.”

Hoe ziet het programma er 23 januari uit?
“Ik doe vanaf acht uur mijn verhaal, dan volgt een pauze en daarna kunnen mensen vragen stellen. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen komen, maar ook dat bestuurders en raadsleden van de gemeenten Landerd, Uden en Oss komen luisteren. Ik richt mijn pijlen namelijk niet alleen op Landerd, maar ook op Uden. Na mijn verhaal zullen de verhoudingen binnen de Landerdse gemeenteraad heel anders komen te liggen. Ik ben ervan overtuigd dat de raad dan toch voor een referendum zal kiezen.”

|Doorsturen

nico degen

2020-01-14 07:54:09

Eerst vertelt dhr. Manders dat zich er een soort van complot heeft ontrolt waarover iedereen geïnformeerd moet worden. Hij is geboren Schaijkenaar en daarom mag hij de waarheid verkondigen over de ware toedracht achter de besluitvorming van B&W en de raadsleden. Het ontgaat hem kennelijk dat achter ieder besluit een motivatie kan en mag bestaan. Hij heeft de ware gang van zaken al eerder in de Arena beschreven, waarop niet is gereageerd. En de lezers en de gemeente hadden dit volgens dhr. Manders wel moeten doen. Iedereen moet dit weten, niet alleen het bestuur van de gemeente Landerd, maar ook die van Uden, Oss en de provincie en wellicht ook het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Prima, ik ben voor een echte democratie en daar is ook plaats voor mensen als dhr. Manders.

Carel

2020-01-14 15:10:58

@nico..helaas ook voor jou.

@piet...goed bezig. Ben benieuwd waarmee je komt.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties