Schaijk

Profiteren van koersdalingen

Door Ralf Visschers en Erik Rommen van Findex Vermogensadvies

Sinds het hoogtepunt van de wereldwijde beurzen, zijn de koersen schoksgewijs gedaald De AEX staat inmiddels meer dan 10 procent lager dan toen.

De oorzaken van de koersdalingen zijn divers, maar laten zich samenvatten met het woord onzekerheid. De kwartaalresultaten van bedrijven stellen wat teleur en de economische groei lijkt te vertragen, wat de omzet en de winst raakt.
Daarnaast werpen tal van opspelende geopolitieke spanningen hun schaduw over de markten, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de zorgen over een harde brexit, de spanningen rond Saudi-Arabië en de Italiaanse begrotingsperikelen.
De afgelopen jaren zien we steeds meer “speciale” producten op de markt verschijnen, zo ook Trackers. In het Verenigd Koninkrijk staan ze vooral bekend als Ishares. In Nederland is de beurs (Euronext) ook al jaren geleden begonnen met het product bekend te maken onder de naam Trackers.

De meeste beleggers kopen trackers of Ishares aan op een regio zoals bijvoorbeeld Ishares AEX, Ishares China, of Ishares Nasdaq. Ze gaan hiermee rendement maken als in dit voorbeeld de Amsterdamse beurs, de Chinese index, of de Amerikaanse Technologiebeurs Nasdaq gaat stijgen. Het is bij Findex echter ook mogelijk om te profiteren van een daling van de wereldwijde beurzen. Door het kopen van een Tracker “short” op China of de Nasdaq profiteert u als belegger van een daling van deze beurzen. Uw risico is hierbij hetzelfde als dat u een “gewone” tracker koopt. Velen beleggers die haar portefeuille wereldwijd (door banken en adviseurs laten) spreiden bevatten dan ook enkel deze “gewone” trackers. Met een tracker “short” heeft u nu het risico dat de beurs stijgt en dat uw tracker in waarde daalt.

Het voordeel van de tracker “short” is de snelheid van dalende koersen. Terwijl een stijgende beurs over het algemeen gepaard gaat met kalme koersverschillen en lage volatiliteit, is dit bij een dalende beurs juist het tegenovergestelde. Een dalende beurs gaat vaak gepaard met hoge volatiliteit, waardoor het mogelijk is om snel rendement te maken. De AEX Index is bijvoorbeeld in de maand oktober met ca. 8% gedaald. Terwijl een 8% stijging van de AEX Index in een maand, zelden voorkomt.

Traditionele beleggingsinstellingen zoals banken hebben deze mogelijk niet. Ze hebben dit soort trackers niet in het assortiment zitten en kunnen deze stukken dan ook niet aan u aanbieden. Dit is zonde want de beide type trackers kunnen prima naast elkaar gevoerd worden binnen een beleggingsportefeuille. Denkt u bijvoorbeeld dat de rente de komende jaren gaat stijgen? Zo ja, dan bent u waarschijnlijk slechter af met een “gewone” obligatietracker. Deze daalt namelijk in waarde als de rente gaat stijgen, terwijl de “short” obligatietracker juist in waarde zal stijgen bij een stijgende rente. Voor de komende jaren mogelijk een prima oplossing binnen uw obligatiegedeelte.

Findex kan in tegenstelling tot banken de portefeuille actief invullen met zowel “gewone” trackers als “short” trackers om zo in te spelen op (korte termijn) trends. De economische vooruitzichten zijn namelijk voor elke regio en sector verschillend. Het gaat niet altijd overal goed en het is zonde om deze kansen niet te benutten. Door dit actief met een klant te bespreken leveren we toegevoegde waarde aan de effectenportefeuille, want blijven wachten op mogelijk herstel kan in sommige gevallen nog jaren duren.

Ralf Visschers en Erik Rommen
Findex Vermogensadvies
Pastoor van Winkelstraat 39e Schaijk
0486-700215
info@findexvermogensadvies.nl
www.findexvermogensadvies.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties