Schaijk

Overleden Pia Liersen (87) uit Schaijk was op vele fronten actief in gemeenschap

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/VELP - Pia Liersen-de Bekker uit Schaijk is zondag 25 oktober op 87-jarige leeftijd overleden in Mariëndaal, Velp. Ze woonde sinds 1974 met haar wijlen man in Schaijk en heeft in al die jaren heel veel betekend voor de lokale gemeenschap. Ze was erg geliefd en velen koesteren warme herinneringen aan haar. Een uitvaart was er niet, want Pia heeft haar lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Pia was getrouwd met de kunstschilder Henk Liersen, die in 2001 overleed. Ze waren in de jaren zeventig op zoek naar een nieuwe woonplek. Ze kwamen terecht op het Gaal in Schaijk, waar ze Tonnie en Johanna Boeijen de weg vroegen. Dit echtpaar wist te melden dat het huis van de overburen te koop stond. Pia en Henk hebben niet verder gekeken. Zo zijn ze in 1974 in Schaijk terecht gekomen: ze kochten het eerste huis dat je tegenkomt als je vanuit Reek naar Schaijk rijdt.Ze zijn snel geliefd in de buurt. Pia ging wekelijks bij haar buren op de koffie. De kinderen in de omgeving wisten dat je tot een uur nadat de school uitging, je welkom was voor een snoepje. Pia was een van de initiatiefnemers om achthonderd jaar Gaal te vieren. Ze schreef onder meer mee aan een boek met honderd jaar familiegeschiedenis.

Leesclub
Later woonden Pia en Henk ook nog op andere plekken in Schaijk, dichterbij het centrum. Ze was actief betrokken bij de gemeenschap. Ze had een zwak voor de bibliotheek. Niet alleen omdat ze graag en veel las, maar ook omdat ze jarenlang deel uitmaakte van het bestuur. Een groot aantal jaar als voorzitter.Mede door de inzet van Pia werd in 1995 een leesclub opgericht. Die viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Pia is al die jaren een trouw lid gebleven. Ze kwam altijd goed voorbereid naar een bespreking, waar ze de tijd nam om uitvoerig haar mening en gevoelens te uiten. Ze was goed op de hoogte en beschikte vaak over extra informatie. Ze was erg geïnteresseerd in de mening van anderen en vond het leuk om daarover van gedachten te wisselen. Alleen het laatste jaar kon Pia vanwege gezondheidsproblemen de besprekingen niet meer bijwonen. Ze las de boeken nog wel en besprak dit dan met een van de leden die wel aan de boekbespreking had deelgenomen.

Huisbibliotheek
Afgelopen juni had de leesclub de feestelijke slotbijeenkomst van het seizoen. Daar meldde Pia dat ze alle boeken uit haar omvangrijke huisbibliotheek aan een middelbare school in Uden had geschonken. Die boeken worden verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel. Op de vraag of ze echt alle boeken had kunnen wegdoen, bekende ze dat ze er een paar gehouden had. Pia kon niet zonder boeken. Ze verruimden haar denken en haar wereld.

Stichting Gelijke Kansen
In 2005 deed Pia Liersen een royale schenking aan het Equal Opportunity Fund, een stichting uit Schaijk die zich inzet voor Ghana. Deze donatie is ingezet voor het verstrekken van micro-kredieten voor het realiseren van kleine projecten. Ghanese vrouwen konden, na het volgen van les, aanspraak maken op het Pia Liersen Fonds voor uiteenlopende zaken, van het inhuren van een extra kracht om mee te helpen op het land tot het opzetten van een eigen bedrijfje om ook in het droge seizoen wat te kunnen verdienen.

Heemkunde
Een andere organisatie waar Pia een graag geziene gast was, is Heemkundekring Schaijk-Reek. Ze stond in 1985 mee aan de wieg van de vereniging en heeft zich 35 jaar ingezet voor de bloei ervan. Van 1996 tot en met 2006 was ze vice-voorzitter. Van 1997 tot 1999 heeft ze zelfs tijdelijk de voorzittershamer gehanteerd. Ze organiseerde in de loop der jaren samen met actieve leden vele tentoonstellingen en lezingen. Van haar hand verscheen in samenwerking met Truus van Bergen-Danen het eerste exemplaar van de Sprokkeling: De geschiedenis van de K.A.B.
Pia's liefde voor lezen komt ook bij de Heemkundekring Schaijk-Reek terug, want ze riep het boekenfonds in het leven. Deze stichting brengt boeken. Pia leverde bijdragen met pen en geld aan Dor hân we goei bûrlui aon. Tevens schreef ze De Brabantse muts en poffer in Schaijk en Reek. Samen met Nico van den Bergh voltooide ze het boek De Ontginning. Ook heeft ze jarenlang de Knipselkrant bijgehouden. Verder richtte ze, hoe kan het ook anders, de bibliotheek van de heemkunde in.
In 2007 ontving Pia als dank voor het vele onderzoekswerk en haar jarenlange inzet een oorkonde en de zilveren draaginsigne van de stichting Brabants Heem.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties