Schaijk

Oud-Schaijkenaar Joost Huijs wint Amateur Musical Award

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/ROTTERDAM - Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam vormde op 18 november het decor voor het Amateur Musical Awards-gala. Iedere organisatie die met amateurs een musicalproductie maakt kon zich hiervoor aanmelden. Oud-inwoner van Schaijk Joost Huijs won een Amateur Musical Award in de categorie 'Beste mannelijke hoofdrol drama'. Hij kreeg de award overhandigd door de bekende actrice en sopraan Lone van Roosendaal.

Nine, een productie van Stichting Stamppij, is een bestaande musical gebaseerd op de gelijknamige film. De musical vertelt het verhaal van de gefrustreerde filmmaker Guido Contini (Joost Huijs) die wordt opgeslokt door de vele vrouwen die een rol opeisen in zijn leven: echtgenote, minnares, muze, moeder en producente. Nine is in basis een verhaal over kunst, dromen en liefde. Waarbij droom en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De musical kreeg prachtige reacties van het publiek en positieve recensies en was genomineerd voor maar liefst vijf Amateur Musical Awards.

'Boeiende rol'
"De rol van Guido Contini is een van de boeiendste rollen die ik ooit heb gespeeld. Heel mooi om daar erkenning voor te krijgen in de vorm van een Amateur Musical Award", vertelt Joost Huijs, die op jonge leeftijd begon bij het kinderkoor in Schaijk onder leiding van Jeanne Brands. Daarnaast speelde hij toneel bij Kunst Adelt. Op zijn achttiende verhuisde Joost vanwege studie van Schaijk naar Nijmegen.

'Toptalent'
Het juryrapport van de Awards is zeer lovend over Huijs. 'Joost is één met de rol. Hij brengt de chaos in het hoofd van Guido knap tot uiting, wat het karakter boeiend en geloofwaardig maakt. De Guido van Joost is vooral grillig, scherp en gevaarlijk, maar op zijn tijd ook wervelend en charmant. Joost heeft een geweldige uitstraling met een mooie, getergde blik. Daarnaast beschikt hij over een prachtige stem. Kortom, een toptalent!'

Misleidend
Overigens is de term 'amateur' in Amateur Musical Awards enigszins misleidend, omdat veel van de genomineerden zeker niet zouden niet misstaan in een professionele voorstelling. Het verschil tussen een prof en een amateur zit vooral in het feit dat een professioneel musicalartiest zijn beroep heeft gemaakt van het zingen, dansen en spelen en iedere avond op het toneel staat, terwijl amateurs wekelijks repeteren om enkele keren op te treden. Veelal naast een betaalde baan. Zo is Joost Huijs in het dagelijks leven physician assistent. Een professionele carrière als musicalster ambieert de oud-Schaijkenaar niet. "Het blijft voor mij bij amateurtoneel, dat is een mooie combinatie met mijn werk."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties