Schaijk

Opinie: De gedenksteen voor Gerhard Rohde

Door Piet Manders

De plaatsing van de gedenksteen voor Gerhard Rohde heeft nogal wat gevoelens losgemaakt en dat was natuurlijk niet geheel onverwacht. Ik beperk me hierbij tot de reacties van de tegenstanders.

Uit die reacties moet ik de conclusie trekken, dat een aantal van hen die reageerden, de tekst op de plaquette helemaal niet gelezen, dan wel heel slecht gelezen heeft. Daarom hier eerst de precieze tekst:

In achterliggend bosgebied is op 21 februari 1945 een Duitse straaljager Me 262-A neergestort. De piloot Gerhard Rohde kwam daarbij om het leven. Hij was geboren op 25 december 1924 in Braunshaupten (Mecklenburg-Vorpommern) en ligt nu begraven op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn (L.) Op 21 februari 2015, precies 70 jaar na de crash, is deze gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen piloot.
Stichting Vier Vrijheid Schaijk
Gemeente Landerd

Behalve deze tekst staat er ook nog een foto bij van de omgekomen piloot.

Wat mij in eerste instantie echt raakte was het feit, dat de pijlen vooral gericht werden op burgemeester Bakermans en in iets mindere mate op Theo van Duren en Wim Boeijen. En dat is onterecht. Hiermee wordt het probleem in het politieke vlak getrokken en daar hoort het niet thuis. Weliswaar is de burgemeester formeel natuurlijk de eindverantwoordelijke, want hij heeft toestemming gegeven om de steen te plaatsen, maar de tekst komt van mij, in overleg met de andere bestuursleden van de SVVS Als voorzitter van deze stichting ben ik daarom de eerstverantwoordelijke. Tegenstanders moeten dus bij mij zijn met hun op- en aanmerkingen en niet bij de burgemeester of een raadslid.

Ongelooflijk wat er geschreven en gezegd is, maar niet het aantal negatieve reacties is ongelooflijk, want het betreft in feite slechts vijf mensen, maar wel de inhoud. Op grond van bovenstaande tekst menen sommigen opmerkingen te moeten maken, die er niet om liegen. Enkele voorbeelden, zonder volledig te willen zijn:
- geschiedvervalsing
- openlijke verering van het nazisme
- verschrikkelijk gedrocht van een monument
- een briesje dat voor de storm zal uitgaan
- een verkeerde, misselijk makende keuze
- een nazi-steen
- aangifte wegens discriminatie

Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om zijn of haar mening te laten horen. Daar mag geen misverstand over bestaan. De tegenstanders hebben die vrijheid ook en ik blijf hen daarom met respect tegemoet treden. Waar ik meer moeite mee heb is het gebruik van bepaalde woorden en uitdrukkingen, die zij gebruiken om hun gelijk te krijgen. En vaak zijn dat bepaald geen uitingen van respect. Ik zal me niet laten verleiden om op datzelfde niveau te reageren, want dan zou ik dezelfde fout maken als zij. Het allerergste vind ik namelijk, dat de tegenstanders uitdrukkingen en methodes gebruiken, die verdacht veel lijken op methodes die de nazi’s hanteerden, terwijl dat nu net is wat ze zeggen te bestrijden. Waarom ontzegt men de SVVS bijvoorbeeld het recht om zijn mening te uiten? Een mening die volstrekt niets te maken heeft met een eerbetoon aan de omgekomen piloot. Zie de tekst hierboven. De woorden 'gedenken' en 'nagedachtenis' hoeven namelijk helemaal niet per definitie 'eren' te betekenen. Kijk maar in het groot woordenboek van Van Dale. Ik heb trouwens bij de onthulling van de steen ook uitdrukkelijk aangegeven dat het niet ging om een eerbetoon. Het enige wat als zodanig wel zou kunnen worden gezien is het boeket, dat er neergelegd is, maar dat kwam juist van de nabestaanden van de piloot in Duitsland.

Ik kan alle aantijgingen en verdachtmakingen die er gedaan zijn met betrekking tot het plaatsen van de gedenksteen weerleggen met de kracht van argumenten, dus niet met scheldwoorden en loze kreten. En dat is geen grootspraak. Het voert echter te ver om dat in dit artikel te doen, want dan zou het veel te lang worden.

Een laatste opmerking wil ik nog wel maken. Uit de reacties van bepaalde tegenstanders heb ik de conclusie moeten trekken, dat zij haat en wraakzucht verkiezen boven vergeving en verzoening. Die vrijheid hebben ze, maar ik mag desondanks toch aannemen dat ook zij streven naar een betere wereld. Een betere wereld is een wereld van vrede, laat ook daar geen misverstand over bestaan. Maar waar leiden haat en wraakzucht toe? Het antwoord is vandaag de dag te vinden in onder andere Syrië, Oekraïne, Irak, Jemen, Israël, Palestina, de Islamitische Staat en ga zo maar door. Misschien toch iets om over na te denken. Wellicht dat het komende Pinksterfeest wat dat betreft een mooie aanleiding daartoe is.

En wat mijzelf betreft is hiermee de discussie gesloten.

Piet Manders, voorzitter Stichting Vier Vrijheid Schaijk

 

|Doorsturen

Nico van Duren

2015-05-19 20:33:58

"Ter nagedachtenis" wordt helaas door velen fout begrepen. Hang een "Van Dale" op naast de steen.

Ten aanzien van beschuldigingen, je maakt het ook erg bont hierboven. Succes verder met de enige steen in Nederland ter nagedachtenis van een omgekomen Duitse aanvalspiloot.

Nico van Duren

2015-05-20 21:49:50

Ik wil er nog even aan toevoegen dat anonieme sympathisanten van de initiatiefnemers van de gedenksteen Dhr. Graaff en mij zien als kampbewaarders.

Ik heb journalist en webmaster Sergio Boutkan gevraagd de laatst geplaatste anonieme berichten te verwijderen maar tot op  heden staan de berichten er nog op.

Eerder waarschuwde hij posters om niet anoniem te posten op straffe van verwijdering van de berichten. Waarom haal je de berichten niet weg Sergio?

Nico van Duren

2015-05-21 08:28:09

Van Sergio vernam ik dat slechts anonieme kwetsende en niet terzake doende berichten worden verwijderd."Anoniem" schrijft blijkbaar slechts over de steen en speelt niet op de persoon.

Dhr. Graaff en ik zijn gewoon kampbewaarders en daarmee uit.......Gelukkig dat de heer Manders en aanhang uitblinken in respectvol, vredelievend en tolerant gedrag. Nederland zal leren wat verzoenen is. Zoniet wat dan meneer "Anoniem"?

Waar komen wij terecht als u aan de macht komt?

Samen met de heer Manders wens ik "anoniem" en aanhang veel succes in hun strijd om "verzoening" af te dwingen in de vorm van het neerleggen van stenen met daarop teksten die toch echt uit te leggen zijn als "eren" van een militair in dienst van een erg fout regime.

Wie begrijpt nog de uitleg van heer Manders en aanhang?

Paulus

2015-05-22 15:33:26

Wat is er gebeurd met de stemming? Er was sprake van een behoorlijke verschuiving, namelijk van driekwart voor naar 57,5% voor en 42,5% tegen. Deze verschuiving heeft zeker te maken met de meiherdenkingen (o.a. bombardement op Rotterdam). Mensen gaan dan toch dieper nadenken en dan is niet alles meer zo onschuldig als het in eerste instantie lijkt.

degen

2015-05-24 09:18:13

Het werk dat de raadsleden in Landerd jaar in en jaar uit verrichten is niet spectaculair, het komt gewoon neer op veel stukken lezen, vergaderen en proberen een gezamenlijk standpunt te formuleren. Met dit werk kom je niet in de grote dagbladen. In tegendeel met dit werk krijg je geen naamsbekendheid.

Nee, daar moet je een controversieel onderwerp voor nemen, een poll zo opzetten dat er eigenlijk geen keuze is. Dan als de verwarring goed op gang komt en mensen boos en gekwetst reageren dan is er Theo van Duren die het ons allemaal uitlegt in de partijkrant, immers van verdeel en heers, moet zijn partij het hebben. Weet u nog wel de partij die het allemaal anders zou doen. Je kunt zeggen wat je wilt maar we hebben toch maar een nazimonument gekregen en dat kan niet één andere gemeente in Nederland beweren. Jazeker, ze doen het anders, maar wat heeft de burger er nu aan juist, helemaal niets.

Maar daar gaat het toch bij dit handjevol onruststokers niet om. Ze willen herindelen, maar daar voor moet je een slecht functionerend gemeentelijk apparaat hebben. Maar helaas voor herindelen gaat het met de overheveling van taken in Landerd gewoon goed. Maar waarom hebben we dan nog steeds een partij die wil herindelen?

grootel

2015-05-24 10:24:05

@SVVS:reactie helemaal bovenaan is een Voorzitter onwaardig. Eenieder die het niet eens met de Stichting wordt "geframed" als onverzoenbaar/geen niveau etc. etc.. Ook de "stichtelijke" woorden over Pinksteren en omtrent alle conflicten voegen niets toe aan de discussie omtrent het monument voor de Duitse piloot. Verder begrijp ik niet dat er geen antwoord/reactie wordt gegeven op de brief die een anonieme Holocaustoverlevende heeft achtergelaten bij het monument. Ik denk dat je als SVVS deze persoon iets hebt uit te leggen. Deze overlevende van de Naziterreur denkt er dus totaal anders over, net zoals de meeste ouderen van toen die de oorlog bewust hebben meegemaakt (niet als kind). Tip: Ga het boek "De gaskamer van Schloss Hartheim" van mevrouw Jacobs uit Uden eens lezen!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties