Schaijk

Schaijkenaren Luc Martens en Erik de Loijer doen mee aan rally

Op avontuur richting de Noordkaap

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Op dit moment maken talloze autoliefhebbers zich op voor de Baltic Sea Circle, die donderdag 6 juni in Groningen van start gaat. De Baltic Sea Circle is een autorally die, zoals de naam al doet vermoeden, rond de Baltische Zee trekt. Schaijkenaren Luc Martens en Erik de Loijer zijn twee van de vele deelnemers die de uitdaging aangaan. Arena sprak met hen over het aanstaande avontuur.

In aanloop naar de rally zijn de heren vol vertrouwen ondanks hun beperkte ervaring; Het is voor beide namelijk de eerste keer dat zij deelnemen aan een rally en tevens ook de eerste keer dat zij in Scandinavië en Rusland zijn. “Het is voor ons allemaal nieuw, maar we zijn dusdanig goed voorbereid dat we vol vertrouwen zijn”, zegt een trotse Erik. Vanaf het moment dat beide heren overtuigd waren om mee te doen, moest er natuurlijk nog heel wat bewerkstelligd worden voordat het daadwerkelijk zover was. “Maar het moment is daar, we gaan het echt doen!”

Goed doel
Naast het avontuur dat de rally zelf biedt, wordt er gereden voor een goed doel. “De organisatie SAC organiseert vele rally’s en haalt hiermee tevens geld op voor goede doelen.” Zo was het bedrag dat dat de organisatie afgelopen jaar heeft opgehaald maar liefst 1,3 miljoen euro. Luc en Erik gaan rijden voor het MS Fonds. “Een vriendin van ons heeft MS en wij hoefden dan ook beiden geen seconde na te denken over deze keuze. We zijn erg dankbaar dat we ons avontuur aan zoiets moois en zinvol mogen koppelen.”

'Extra dimensie'
Op zich is een rondje rijden rondom de Baltische Zee rijden geen aparte prestatie. Er zijn echter verschillende elementen die de rally zo’n uitdaging maken. Dit zijn namelijk dat de voertuigen van deelnemers ouder moeten zijn dan 20 jaar, dat er geen GPS gebruikt mag worden en dat er niet over snelwegen gereden mag worden. “Die aspecten zorgen dan ook echt voor een extra dimensie”, vult Erik aan. Op de vraag of de auto het wel volhoudt, reageren de heren stellig en vol vertrouwen: “Luc is de techneut van ons beide, hij kent de auto door en door en heeft alle kwetsbare onderdelen dan ook vervangen.”
Luc dikt het vertrouwen nog eens aan: “Ik ben ervan overtuigd dat we de rally uit kunnen rijden zonder dat de auto achteraf ook maar iets mankeert.” Mocht het toch zo zijn dat er iets stuk gaat, zal er ter plaatse geïmproviseerd moeten worden. Dit kan zijn door samen te werken met een ander deelnemend team of op zoek te gaan naar onderdelen in een lokale garage. Maar zonder GPS is dit, net zoals de weg vinden, een enorme uitdaging.
Toch hebben beide heren geen problemen met het ontbreken van een GPS-systeem. Met name Erik lijkt goed voorbereid op het rijden zonder GPS: “Ik ben een echte kaartenfreak en we hebben al een eigen roadbook uitgewerkt. Daarnaast krijgen we ook nog een roadbook van de organisatie. Daarmee moeten we dus een heel eind komen.” Ondanks het feit dat Erik de specialist is op het gebied van kaarten en Luc de autokenner, is de verdeling in de auto hier niet op gebaseerd. “We zullen ongeveer evenveel achter het stuur zitten, 500 kilometer per dag is best veel. Ik heb daarbij ook nog eens hoogtevrees dus in hoger gelegen gebieden geef ik het stuur maar al te graag uit handen”, lacht Luc.
De rally is dus geen tijdswedstrijd, maar de deelnemers dienen zich wel aan de regels te houden en kunnen daarnaast punten halen door opdrachten te voltooien. Zo is bijvoorbeeld de aankleding van de auto met een thema ook punten waard. “Wij hebben gekozen om deel te nemen als Team Pacman, we hebben hier niet per se een verklaring voor. Gewoon lachen toch?”

Donderdag 6 juni vertrekken de mannen vanuit Groningen richting de Noordkaap met hun 22 jaar oude Mercedes om de uitdaging aan te gaan. Wie Luc en Erik en daarmee dus het MS Fonds wil steunen, kan een donatie doen aan NL66.RABO.0340.2330.60.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties