Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

'Oor-zaken'

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

We zien in onze kliniek vaak dieren met een oorontsteking. En het lijkt simpel, doe er een zalfje in en het probleem is over. Helaas, de ene oorontsteking is de andere niet. Daarom willen we u daar graag wat meer over vertellen.

Een oorontsteking is vervelend, pijnlijk en kan bij onjuiste behandeling weer terug komen en zelfs chronisch worden (en kan uw hond levenslang last houden van terugkerende oorontstekingen).

Hoe herkennen we een oorontsteking:
Heeft uw huisdier wel eens last van:
• Schudden met het hoofd en/of klapperen met de oren
• Krabben aan het hoofd en/of oren
• Rode oorschelpen
• Een sterk ruikende geur om zich heen
• Vieze of ‘soppende’ oren
• Pijn bij aanraking van het hoofd
• Een scheve kophouding
• Een afhangend oor
Dan heeft uw huisdier zeer waarschijnlijk een oorprobleem!

Een onjuiste aanpak: oorproblemen zijn het gevolg van meerdere oorzaken en factoren. Geen enkele oorontsteking is hetzelfde en hierdoor kan er dus helaas nooit sprake zijn van een en dezelfde aanpak of het over de balie meegeven van een standaard oorzalf. Dit laatste kan, door het doden van de normaal in de gehoorgang voorkomende huidbacteriën, de vermeerdering van resistente kiemen zelfs in de hand werken en uiteindelijk tot een zeer ernstige en onomkeerbare situatie leiden.

Hoe pakken we een oorontsteking wel goed aan: Om een oorprobleem op zowel de korte als de lange termijn goed aan te pakken, is uw verhaal over de ontstaanswijze en het verloop van de oorklacht van groot belang. Daarnaast is een algemeen lichamelijk onderzoek, het nakijken van de rest van de huid van uw huisdier en een onderzoek van beide oren noodzakelijk. Aanvullend cytologisch onderzoek (het onder de microscoop bekijken van een – aangekleurd – monster uit de gehoorgang en/of van de oorschelp) geeft veel extra informatie. Met al deze informatie wordt een plan van aanpak opgesteld en de opties met u besproken.

Met een goede samenwerking tussen de eigenaar en de dierenarts, het onderkennen van alle meespelende oorzaken en factoren en een goede controle van de therapie. Kunnen we een oorprobleem op de juiste manier behandelen en oplossen of op zijn minst stabiliseren. En dat is altijd ons doel!

Birgit Derix
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties