Schaijk

Werkgroep Stille Armoede houdt donatieactie

'Ook in Schaijk vult Sinterklaas niet alle schoentjes'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - December is de maand van cadeaus. Maar er zijn Schaijkenaren die vanwege hun financiële situatie geen cadeaus kunnen kopen. De Werkgroep Stille Armoede komt voor hen in actie. Zij heeft de cadeauwensen bij deze verborgen groep opgehaald en is druk bezig deze cadeaus te regelen. Deze week start er daarom een bijzondere donatieactie waarbij het winkelende publiek in Schaijk gevraagd wordt een kleine gift te doen.

“Stel je voor dat je zó krap bij kas zit, dat je geen cadeaus kunt kopen. Niet voor jezelf, je geliefde of je kind. Bovenop alle stress die je al hebt, mis je ook nog eens dat heerlijke gevoel dat je krijgt als degene van wie je houdt een gelukzalige grijns op zijn gezicht krijgt bij het uitpakken van een cadeau.” Zeker in lastige tijden zijn het juist díe kleine momenten van vreugde die het verschil kunnen maken", zegt Inge Reijnen, lid van de werkgroep Stille Armoede.

Cadeaus op maat
De werkgroep, bestaande uit Bianca Verkuijlen, Hermien Wingens, Karin van Dijk, Cinny van Hoogstraten en Inge Reijnen, wil daarom cadeaus op maat geven. "Er zijn Sinterklaasacties waarbij spullen worden ingezameld voor mensen die het minder hebben. Dat is mooi, maar het is voor diegenen maar afwachten wat ze krijgen. Bovendien zijn deze acties erg gericht op kinderen, terwijl er ook mensen zonder kinderen onder de armoedegrens leven en iets moois verdienen.”

Bescheiden
“Daarom hebben we de Schaijkenaren die onder de armoedegrens leven, gevraagd online hun cadeauwens aan te leveren", vertelt Inge Reijnen. "We hebben geprobeerd ze te prikkelen een verwencadeau op hun lijstje te zetten, iets dat ze zichzelf zouden gunnen als ze géén geldproblemen zouden hebben. Ze vonden dat best moeilijk, bleek uit de reacties. Ze vinden al snel dat ze te veel vragen.” De werkgroep kent deze groep Schaijkenaren overigens niet. Vanwege de privacy verloopt het contact via een medewerker van Ons Welzijn die deze mensen begeleidt.

Doneeractie
Het verlanglijstje is klaar, de cadeaus probeert de werkgroep de komende tijd zoveel mogelijk in Schaijk te kopen. “De gedachte is dat we het als dorp samen doen, óók als mede-inwoner kun je een verschil maken. Via de lootjes van het Prijzenfestijn vragen we hier aandacht voor. Met al een kleine gift zorg je ervoor dat een andere Schaijkenaar straks een fiets heeft om naar haar bijbaan te gaan. Of dat een ander mede-inwoners straks met zijn accuboormachine al klussend even zijn zorgen kan vergeten. Dat is toch heerlijk?”

Hartverwarmend
De werkgroep hoopt op veel donaties van de Schaijkse inwoners, maar is al aangenaam verrast door de steun die ze heeft gekregen. Rotary Schaijk-Ravenstein, MKB Schaijk-Reek en de Schaijkse winkeliers hebben financieel bijgedragen. Ook vragen de winkeliers via de lootjes van Het Prijzenfestijn aandacht voor de actie. Stichting Natuurlijk Schaijk hielp met de vormgeving en stelde haar rekeningnummer beschikbaar. Inge: “Allemaal Schaijkse partijen die ondanks deze bizarre coronatijd ons zonder aarzelen belangeloos willen helpen. Dit laat maar weer eens zien waar een klein dorp groots in kan zijn.”

Iedereen die de actie een warm hart toedraagt, kan een gift achterlaten via www.natuurlijkschaijk.nl/decemberactie.

|Doorsturen