Schaijk

De Babbelaer, Onder de Linde en D'n Inloop

Ontmoetingscentra kloppende hart zorgcoöperaties Reek, Schaijk en Zeeland

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

Iedereen die behoefte heeft aan gezelschap, een praatje of contact met lotgenoten, is van harte welkom in één van de ontmoetingscentra van de Landerdse zorgcoöperaties. Leeftijd speelt geen rol. Er is voor iedereen plek. Ga in Reek op de koffie bij De Babbelaer, in Schaijk bij Onder de Linde en in Zeeland bij D'n Inloop. 

Je bent van harte welkom om een praatje te komen maken, de krant te lezen, een spelletje te spelen of informatie op te halen over andere diensten die de zorgcoöperaties aanbieden. Regelmatig lopen gasten binnen, allemaal met een eigen reden en een eigen verhaal.

Annie van der Meer, Reek
Ruim dertig jaar geleden vertrok Annie van der Meer (77) uit Reek naar Heesch om dichterbij haar zus te wonen. Toch is ze de band met haar geboortedorp nooit verloren en komt ze er nog graag een praatje maken. Elke woensdagmiddag is ze vaste bezoeker van De Babbelaer voor een kopje koffie en gezellige klets. “Behalve als het in Heesch kienen is, dan ben ik daar”, lacht ze.
Omdat Annie tot 1986 in Reek heeft gewoond kent ze nog heel veel mensen. “Vroeger ben ik met de melk rondgegaan”, vertelt ze. “Het is heerlijk om met leeftijdsgenoten over die tijd te praten. Ik kom altijd met de auto. Als het slecht weer is dan pik ook wel eens iemand in het dorp op om met me mee te rijden. Dat is voor mij een kleine moeite. De gezelligheid in Reek is erg fijn en ik kom hier nog heel graag.”

Annie Dollevoet, Schaijk
De 82-jarige Annie Dollevoet is vanaf dag één actief als gastvrouw in Onder de Linde, het ontmoetingscentrum van Zorgcoöperatie Schaijk. Die rol vervult ze zo'n twee à drie keer in de maand, afhankelijk van de planning. “Ik voel me dan nuttig”, geeft ze aan. “We hebben een paar keer extreme gevallen meegemaakt, bijvoorbeeld een gast die onwel werd. Dan vind ik het fijn dat ik hier ben om te helpen. Dat voelt goed. Het is dankbaar werk.”
Annie's echtgenoot is overleden, waardoor ze alleen woont. “Soms zit ik thuis en heb ik zin in koffie”, zegt ze. “Dan doe ik mijn jas aan en ga naar Onder de Linde. In m'n eentje smaakt de koffie niet zo lekker, het is gezelliger om hem samen met anderen te drinken. Daar hoort natuurlijk ook een praatje bij. Zonder ontmoetingscentrum zou ik me echt gehandicapt voelen. Hier zorgen de mensen voor elkaar met een hoofdletter Z.”

Pieta van Gerwen, Zeeland
Na 23 jaar afwezigheid keerde Pieta van Gerwen (87) onlangs terug in Zeeland. Ze woont nu op de Franciscushof en heeft de draai in haar oude dorp vlot gevonden. Haar buren nemen haar regelmatig op sleeptouw en zo belandde ze al snel een keer bij D'n Inloop. Een plek die ze in die korte periode dat ze daar woont al regelmatig heeft bezocht.
Bij binnenkomst wordt ze vriendelijk begroet door de andere aanwezigen en een grapje met een van de bezoekers is snel gemaakt. “Het is alsof ik hier nooit weg ben geweest”, laat ze opgelucht weten. “Het voelt zo fijn en vertrouwd om weer tussen de Zeelandse mensen te zijn. Veel van hen ken ik nog van vroeger. Ik ben meteen weer opgenomen in de gemeenschap. Daarom maak ik graag de wandeling naar de zorgcoöperatie. Hier staat elke ochtend de deur open. Verder is er genoeg te doen, dus ik hoef me ook zeker niet te vervelen. Ik heb het hier ontzettend goed naar mijn zin.”

Annie van der Meer bij De Babbelaer.

De Babbelaer in Reek.

Annie Dollevoet bij Onder de Linde.

Onder de Linde in Schaijk.

Pieta van Gerwen bij D'n Inloop.

D'n Inloop in Zeeland.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties