Schaijk

'Om te janken: smartlappenkoor TIONA bestaat 20 jaar, maar geen feest'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Op zaterdag 29 mei zou smartlappenkoor TIONA (Thuis Is Ook Niet Alles) haar twintigjarig bestaan vieren met een daverend feest. Vanwege Corona zat dat er helaas nog niet in. In plaats daarvan gingen leden van het bestuur en enkele vrijwilligers op de jubileumdag langs bij de koorzangers met taart en een dubbeldikke nieuwsbrief.

"We konden het toch niet zomaar voorbij laten gaan", vertelt TIONA-voorzitter Cinny van Hoogstraten. "Twintig jaar is immers een hele prestatie voor een koor dat met 120 zangers - en nog steeds een wachtlijst - een van de grootste smartlappenkoren van Nederland is. Toen het koor begon, in mei 2001, was de gemiddelde leeftijd ongeveer 50 jaar. Die is intussen opgelopen tot ongeveer 65. Een belangrijk deel van de leden is lid vanaf het eerste begin. Gelukkig zijn er ook regelmatig jongere zangers lid geworden, waardoor de gemiddelde leeftijd geen 20 jaar is gestegen."

TIONA had er vast op gerekend dat men het 20-jarig jubileum dit jaar met een daverend feest zou kunnen vieren. Er waren prachtige plannen gemaakt. Maar helaas: het zit er nog niet in, de viering moest uitgesteld worden tot volgend jaar. Cinny: "Stof voor een nieuwe smartlap, waarbij je alleen maar kan hopen dat, net als in vele levensliederen, alles uiteindelijk toch goed komt..."

Het bestuur wilde deze gelegenheid toch niet helemaal voorbij laten gaan. "Daarom is er een extra feestelijke, dikke nieuwsbrief gemaakt met een aantal terugblikken op de afgelopen twintig jaar. De leden van het bestuur en een aantal vrijwilligers hebben op de jubileumdag deze nieuwsbrieven persoonlijk bij de leden gebracht. Meteen een gelegenheid om even te informeren naar het wel en wee van iedereen. En ter verhoging van de feestvreugde kreeg iedereen een taartje met daarop het speciaal ontwikkelde feestlogo van het koor. Geleverd door een plaatselijke bakker."
De taartjes en nieuwsbrieven werden in grote dank in ontvangst genomen door de leden. "Sommigen hadden er zelfs hun huis voor versierd", vertelt Cinny. "En er werd vaak verzucht: ‘wat zou het fijn zijn als we weer kunnen zingen, ik mis het zo’. Sinds carnaval 2020 waren er geen repetities meer en ook alle optredens vielen uit. Zingen is gezond, maar even niet, helaas."

Er wordt nu door het bestuur nagedacht over een manier om na de zomervakantie het zingen weer mogelijk te maken, op een veilige manier. De vooruitzichten daarop zijn momenteel niet slecht. "Ut kumt goed", zegt voorzitter Cinny van Hoogstraten hoopvol.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties