Schaijk

Oerfestival Maashorst: (st)oere activiteiten in de herfstvakantie

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

MAASHORST - Oerfestival De Maashorst zet in de herfstvakantie het gelijknamige natuurgebied op de kaart met allerlei activiteiten, variërend van natuur en cultuurhistorie tot archeologie en food. Het karakter hiervan past bij het oergebied in Brabant: stoer, spannend, ruw en echt. Met de natuur als gastheer worden de bezoekers uitgenodigd om De Maashorst te beleven. Dit gebeurt met een groots evenement in Herperduin op zondag 14 oktober en kleinschalige minifestivalletjes en natuuractiviteiten in de dag erna. Lokale culinaire hoogstandjes, de intieme sfeer en akoestische muziek maken het oergezellige gevoel compleet.

Oerfestival De Maashorst is het vervolg op het oerweekend dat vorig jaar werd gehouden ter lancering van de positionering van De Maashorst als het oergebied in Brabant. Toen lag de nadruk op een divers aanbod van beleefactiviteiten dwars door het gebied heen. Dit jaar is er bewust voor gekozen om activiteiten meer te bundelen vanaf een paar centrale festivallocaties. In de herfstvakantie, van zondag 14 tot en met vrijdag 19 oktober, staat er elke dag een andere locatie centraal. Naast een breed aanbod van beleefactiviteiten op het gebied van natuur en cultuur(historie), is er op elke festivallocatie vermaak voor jong en oud en maakt lekker eten uit de streek en gezellige muziek het festivalsfeertje compleet.

Excursies en tochten
Geen Oerfestival zonder de belangrijkste ingrediënten die De Maashorst zo bijzonder maken. De hele week kun je vanaf de verschillende locaties op expeditie. Van wisentexcursie tot bevers spotten, van paddestoelentocht tot dauwtrappen, van wildplukken tot poepsafari en van strandjutten aan de Maas tot blotevoetentocht over de wijst.
Daarnaast zit De Maashorst vol verhalen. Verhalen over vorstengraven, over het ontstaan van de duinen. Hoe verhouden horst en Maas zich tot elkaar? En hoe heeft men hier vroeger gewoond? Deze verhalen en oeroude tradities lopen als een rode draad door het festival heen. Ze worden verbeeld tijdens activiteiten en verteld tijdens excursies én rond het kampvuur.

Herperduin
In Herperduin kun je de zondag 14 oktober de hele dag rondstruinen over vier area’s. Van een streekmarkt waar je kunt genieten van ambacht, demonstraties en Oerlekkere streekproducten naar speelbos De Das waar kinderen kunnen knutselen, boomklimmen, schatzoeken of gewoon lekker kliederen met water en modder. Daarnaast kun je meedoen of kijken naar de Oerrace van Dunes Games of een van de andere outdoor activiteiten in het bos. Tegen de schemer plof je neer onder een stretchtent bij het kampvuur en borrel je na bij lekkere akoestische muziek.

Minifestivallocaties
De minifestivals krijgen stuk voor stuk een eigen karakter. Bij de ene locatie voert natuur de boventoon, bij de andere kun je juist los gaan met stoere outdooractiviteiten en weer ergens anders ontstaat van alles rondom het thema oergezond voor lichaam en geest, met yoga, mindfullness en gezond eten.

Maashorstcommunity
Wat Oerfestival De Maashorst bijzonder maakt, is dat het geen directe commerciële doelstelling heeft. Initiatiefnemers zijn Stichting Maashorst in Uitvoering en de Week van de Natuur (een initiatief van gemeente Oss en Waterschap Aa en Maas, red.). De programmering wordt grotendeels overgelaten de Maashorstcommunity. Het streven is enerzijds om mensen bewust te maken van het belang van de natuur, vanuit de gedachte dat je de natuur pas kunt waarderen als je ervan kunt genieten. Anderzijds is het oerfestival een podium voor ondernemers en partijen uit het gebied die zich verbonden voelen met De Maashorst. Uiteindelijk is het doel om gezamenlijk De Maashorst op de kaart te zetten.
Partijen en ondernemers reageren enthousiast op het Oerfestival en komen met creatieve ideeën en verrassende activiteiten. Zowel op Herperduin als op de minifestivallocaties ontstaan (st)oere programma’s met elk een geheel eigen karakter. Maar De Maashorst is groot genoeg voor iedereen. Ondernemers en partijen die ook graag mee willen doen, kunnen zich nog tot 1 september aanmelden via www.oerfestivaldemaashorst.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties