Schaijk

Nader bekeken door dierenarts Brigitte Kraneburg

Nieuwe wet!

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Per 1 juli 2019 treedt een nieuwe wet in werking. Vanaf dat moment is het verboden te fokken met honden en katten waarbij de uiterlijke kenmerken zorgen voor gezondheidsproblemen. Daarbij gaat het vooral over de groep van de brachycephalen, dat wil zeggen de kortsnuiten. Daaronder vallen de bulldoggen (Franse en Engelse), de mopshonden, perzische katten en afgeleiden daarvan.

In de fokkerij is de afgelopen decennia te veel de nadruk gelegd op het alsmaar korter worden van de neuzen. Dit zorgt namelijk voor een schattige gezichtsuitdrukking. Het heeft echter nogal heftige gevolgen voor de gezondheid. Het is namelijk zo dat alle structuren in neus en schedel wel aanwezig zijn, maar er is veel minder ruimte in het benige gedeelte van de kop. De structuren van neus, oren, hersenen en luchtwegen komen in de verdrukking.
Veel honden en katten zijn continu benauwd. Een warme zomer, waar we de eerste voorboden al van hebben gehad, kan letterlijk dodelijk zijn. Een hond kan immers niet transpireren via de huid, net als wij, maar moet zijn overtollige warmte kwijt via de longen, door te hijgen. Wanneer zo’n dier al leeft op de reservecapaciteit van de luchtwegen, dan lukt dat niet.

Het 'gezellige' snurken van veel kortsnuitigen komt door de veel te lange huig die over de ingang van een vaak veel te nauwe luchtpijp fladddert. Dit kan operatief wel weer enigszins verholpen worden, maar het kan niet de bedoeling zijn om dieren zo te fokken dat er een operatie nodig is om goed te kunnen ademen.

Alle dierenliefhebbers en zeker alle dierenartsen zijn blij met de nieuwe wetgeving. Wij houden ook van brachycephalen, maar wensen ze vooral een blij en gezond leven toe.

Brigitte Kraneburg
Dierenarts

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Schaijk,
www.dierenkliniekschaijk.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties