Schaijk

Nieuwe spaaractie Albert Heijn Christiaens: historische foto's van Reek en Schaijk

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Bij Albert Heijn Christiaens in Schaijk start maandag 20 september een nieuwe spaaractie. Acht weken lang krijg je bij elke 10 euro aan boodschappen een pakje met vier foto's van historische panden uit Reek en Schaijk. Deze kun je bewaren in een luxe verzamelalbum met een harde kaft, zodat je hem ook echt mooi in de kast kunt zetten. In totaal zijn er 216 verschillende foto's uit de periode 1900-1980 te sparen verdeeld over diverse categorieën.

Huub doet het idee voor de spaaractie van historische foto's op bij andere winkels. "Ik vind het belangrijk om lokaal bezig te zijn", legt hij uit. "Je kunt het vergelijken met de voetbalplaatjesactie die we ooit gehad hebben met Achilles en DAW. Deze actie is iets meer op ouderen gericht, maar zeker ook interessant voor jongeren. Je krijgt namelijk een beeld van hoe de dorpen er in de vorige eeuw uitzagen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er eerst een klooster stond op de plek waar nu basisschool De Regenboog staat. Dan snap je ook meteen waarom die straat de Zusterstraat heet, want daar woonden vroeger de zusters."

Werkgroep
Om het boek te realiseren doet Huub een beroep op Heemkundekring Schaijk-Reek. "Wij waren meteen geïnteresseerd", vertelt voorzitter Jack Ruijters. "We hebben een werkgroep gevormd en die zijn direct aan de slag gegaan. Lambert van Breda, Bart Wieland en ik hebben door de beeldbank van de heemkunde gekeken om foto's voor Schaijk te selecteren. Ton Cruijsen heeft zijn eigen archief met Reekse foto's. Daar heeft hij een selectie van gemaakt."
In het verzamelalbum is ruimte voor 216 foto's. De helft van Reek, de andere helft van Schaijk. Daarnaast is er al een aantal foto's in groter formaat opgenomen in de vormgeving. In totaal zijn het er 270. Er is bewust gekozen om het album een harde kaft te geven. "Nu is het echt een bewaarboek dat je in de kast zet", stelt Huub. "De foto's zijn onderverdeeld in uiteenlopende thema's, zoals straatbeelden, het uitgaansleven, verenigingen, scholen, ambachten en nog veel meer. Allemaal beelden uit het Reek en Schaijk van de vorige eeuw."

Heemkunde
Heemkundekring Schaijk-Reek ziet de actie als mooie gelegenheid om zichzelf te presenteren. Daarom organiseren ze allerlei activiteiten als aanvulling op de spaaractie. "We willen ons beter profileren en zichtbaarder zijn", zegt Jack. "Heemkunde is geschiedenis overbrengen op volgende generaties. Daar sluit deze actie heel goed bij aan. Wij hopen dat meer mensen zich hiervoor gaan interesseren en dat het ons uiteindelijk meer leden oplevert. Voorin elk verzamelalbum zit een aanmeldformulier voor mensen die direct lid willen worden. Verder zijn we op verschillende momenten met een stand aanwezig bij AH Christiaens. Onze vrijwilligers vertellen aan het winkelend publiek graag meer over onze vereniging. Nieuwe leden krijgen een historische dorpswandeling in hun woonplaats cadeau."
Heemkundegebouw De Komme speelt een centrale rol in de activiteiten. Zo worden de foto's uit het verzamelalbum tentoongesteld. Dat gebeurt in drie sessies van telkens negentig beelden. "De Kreek'l, De Regenboog en Den Omgang ontvangen een uitnodiging om met hun leerlingen te komen kijken", geeft Jack aan. "Op andere momenten is de expositie voor publiek toegankelijk. Uiteraard is het dan mogelijk om onderling foto's te ruilen. We willen uiteindelijk zoveel mogelijk volle boeken. Daarom zullen we later ook nog ruilmiddagen faciliteren. Verder zijn we bezig met een leuke quiz en is er een speciale facebookpagina gemaakt."

Verzamelalbum
De actie start maandag 20 september. Acht weken lang ontvang je bij elke 10 euro aan boodschappen bij Albert Heijn Christiaens aan het Kapelanieplein 23 in Schaijk vier historische foto's. De laatste dag is zondag 14 november. In de dagen voordat de actie start, krijgt ieder huishouden in Reek en Schaijk een envelop met daarin een waardebon voor een gratis verzamelalbum. Die kun je omwisselen in de winkel. Daarna kan het sparen en het plakken beginnen.

Huub Christiaens overhandigt het eerste exemplaar van het verzamelalbum aan Jack Ruijters (links).

De envelop met de waardebon die bij alle huishoudens in Reek en Schaijk in de brievenbus valt.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties