Schaijk

'Huiskamer van Schaijk' als ontmoetingspunt voor jong en oud

Nieuwe kick-off Phoenix 2.0

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – “Actieplan Phoenix 2.0 is klaar. Het moet de Huiskamer van Schaijk worden, een centrale ontmoetingsplek voor jong en oud”, vertelden Piet Hein Jonkergouw en Nol de Jong in mei 2020 enthousiast in Arena. Namens de werkgroep Bruisend Centrum van burgerinitiatief Toekomst van Schaijk (TvS) presenteerden zij een actieplan met 7 speerpunten. Maar zoals bij zoveel zaken in de afgelopen 15 maanden, gooide Corona roet in het eten en kwam het project noodgedwongen ‘on hold’ te staan. Deze maand vindt echter de nieuwe kick-off plaats van het ambitieuze project. Arena sprak hierover met Phoenix-bedrijfsbeheerder Dian van Hoof (foto) en bestuurslid Nol de Jong van Stichting Dorpshuizen Landerd.

TvS bracht drie jaar geleden het dorpsplan ‘Schaijk een Werelddorp in het hart van de Maashorst' uit. Hierin wordt een aantal ambities benoemd die van belang zijn voor de ontwikkeling van het sociale, groene en bruisende hart van het dorp en van de inwoners van Schaijk. Een van die ambities is het creëren van een centrale ontmoetingsplek in gemeenschapshuis De Phoenix, een zogeheten ‘third place'. Een plek midden in het dorp waar je, naast je woning en werk, naartoe gaat om te ontspannen en waar je deel uitmaakt van het sociale leven.
"Uitgangspunt is dat het huidige dorpshuis qua functioneren en beschikbare faciliteiten zo gaat veranderen dat het als die nieuwe centrale ontmoetingsplek kan fungeren", vertelt Nol de Jong.

‘Zelfwerkzaamheid'
De ambities van Phoenix 2.0 moeten worden verwezenlijkt met een beduidend lagere personele bezetting dan voorheen, geeft Dian van Hoof aan.
"Voor de drie Landerdse dorpshuizen samen (naast De Phoenix Het Wapen van Reek en De Garf in Zeeland, red.) hebben we nu zeven vaste medewerkers. In de Coronatijd hebben we helaas afscheid moeten nemen van 23 tijdelijke krachten. Om iedere dag van half 9 's ochtends tot half 1 ’s nachts open te kunnen zijn, hebben we te weinig personeel. Daarom hebben we een beroep gedaan op de zelfwerkzaamheid van onze gebruikers. Neem bijvoorbeeld de peuterdansclub. Zij openen en sluiten zelf de deuren van het gebouw. Op die manier proberen we alles financieel rendabel te houden. Het is sowieso de bedoeling dat het dorpshuis in het kader van Phoenix 2.0 in de toekomst zo zelfstandig mogelijk gaat functioneren.”

‘Phoenix is van ons’
De gevraagde zelfredzaamheid wordt volgens Dian goed ontvangen door de diverse gebruikers van het gebouw. "Het begrip bij de verenigingen is groot, ze willen allemaal meewerken. Er heerst een gevoel van ‘De Phoenix is van ons’ en iedereen wilt zijn steentje bijdragen. Daar zijn we heel blij mee.”

Eetpunt
De Phoenix heeft een belangrijke functie voor Schaijk, schetst Dian.
"Onze doelgroep is ontzettend breed: van de yogaclub tot de muziekvereniging, van de balletters tot de bridgers en van de KBO tot de biljartclub. Allemaal gebruiken ze het dorpshuis. Verder gebruikt Point O het gebouw voor hun groepsbijeenkomsten, hebben we nog incidentele gasten als Muzis, Theaterspoor en Fresia en worden de pronkzittingen hier gehouden. Ook het Jongerenwerk krijgt straks een plek in Phoenix 2.0 en we zijn bezig om het consultatiebureau hier te vestigen. Vanaf 29 juni starten we iedere woensdag met een eetpunt voor eenzame mensen, jong en oud. Zij krijgen voor 9 euro per persoon een hoogstaande maaltijd, bereid door Caroussel Groen en geserveerd door vrijwilligers van de Zorgcoöperatie.”

Professionele ondersteuning
Debbie Koning van Kohesie gaat de verdere ontwikkeling van Phoenix 2.0 professioneel ondersteunen. Nol de Jong: “We verwachten dat het nog ongeveer een jaar gaat duren voordat dit proces compleet is. Het actieplan staat nu, maar over een jaar moeten we echt zijn waar we willen zijn. Alle behoeften van de gebruikers van het dorpshuis moeten dan in kaart zijn gebracht. Vervolgens moet er een plan van eisen worden gemaakt die als basis dient voor de verbouwing en modernisatie van het complex.”

Dian: “De huidige Phoenix is al 29 jaar oud. We willen graag een nieuw dorpshuis met een lichter en opener karakter. Een gebouw waar we weer tientallen jaren mee vooruit kunnen.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties