Schaijk

BOGAERT Atelier voor bouwkundig ontwerp in Schaijk

Neeltje van den Bogaert: 'Ik wil verrassen met mijn ontwerpen'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Na zes jaar aan de Schutsboomstraat te zijn gevestigd, nam Neeltje van den Bogaert met BOGAERT Atelier voor bouwkundig ontwerp in mei vorig jaar haar intrek in een splinternieuw eigen pand aan het Kapelanieplein, midden in het nieuwe dorpshart van Schaijk. Een keuze waar de Schaijkse geen spijt van geeft. "Dit is een prachtige centrale plek om mijn werk te presenteren, veel mensen lopen nu spontaan binnen."

Neeltje van den Bogaert.

En binnenlopen bij BOGAERT Atelier voor bouwkundig ontwerp is alleszins de moeite waard. Al was het alleen maar vanwege de bijzonder stijlvolle inrichting van het kantoor, waar industriële elementen en originele interieur-accessoires op fraaie wijze worden gecombineerd met een persoonlijke touch. Een visitekaartje dat de creativiteit van Neeltje van den Bogaert op treffende wijze weerspiegelt.

Grote passie
Na ruim vijftien jaar ervaring te hebben opgedaan bij verschillende bedrijven besluit Neeltje van den Bogaert in 2013 voor zichzelf te beginnen en zich volledig te richten op haar grote passie: het ontwerpen en tekenen van allerlei soorten gebouwen en bouwwerken. Haar manier van werken slaat goed aan en inmiddels hebben vele tevreden opdrachtgevers met bouw-, verbouw- of renovatieplannen de weg naar haar atelier weten te vinden.

"Mijn werkterrein is door de jaren heen steeds breder geworden", vertelt Neeltje. "Ik richt me niet alleen op nieuwbouw en verbouw van woningen, appartementen, winkels en bedrijfspanden, maar heb onlangs bijvoorbeeld ook een volledig gezondheidscentrum in de gemeente Emmen ontworpen. Daaruit voortkomend ben ik momenteel weer bezig met het ontwerpen van een gezondheidscentrum in Middelburg."

Essentie
Hoewel het ontwerpen van een particuliere woning natuurlijk wezenlijk verschilt van dat van een bedrijfspand of gezondheidsinstelling, blijft de essentie volgens Neeltje van den Bogaert hetzelfde. "Het gaat er in alle gevallen om dat je de wensen van een opdrachtgever zo goed mogelijk aanvoelt en vertaalt in het ontwerp. In een particuliere woning moet iemand zich natuurlijk volledig thuisvoelen, maar voor een gezondheidscentrum is dat in feite niet anders. De medewerkers moeten zich daar op hun gemak voelen op hun werkplek en ook voor de patiënten die er worden behandeld moet het gebouw een fijne sfeer uitstralen."

Neeltje hanteert daarbij een vaste werkwijze. "Bij iedere opdracht probeer ik mijzelf zo goed mogelijk in te leven in datgene wat mensen vragen, wat hun behoefte is. Ik ga ook altijd op locatie langs om echt een gevoel en beeld bij de situatie te krijgen. Wat vindt iemand nu belangrijk en prettig? Aspecten als gebruiksgenot, sfeer en welbevinden spelen een voorname rol."
Nieuwe projecten worden door Neeltje van den Bogaert vanaf de allereerste schetsen tot en met de oplevering in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en andere betrokkenen gerealiseerd.

Interieurvragen
Behalve het ontwerpen van de 'buitenkant' houdt Neeltje zich ook regelmatig bezig met de 'binnenkant'. "Ik krijg steeds vaker ook interieurvragen. Dan ga ik tot in detail kijken wat iemand in welke ruimte wil hebben. Dat gaat van meubels tot materiaalkeuzen en van kleur- tot behangadviezen. Iets wat heel mooi aansluit bij mijn opleidingen aan de HTS, de Kunstacademie en de Academie voor Architectuur en Stedenbouw. Een combinatie van het creatieve en artistieke met technische kennis. Ik probeer mensen altijd te verrassen met mijn ontwerpen en daar helpt mijn creatieve achtergrond natuurlijk enorm bij. Daarmee kan ik me echt onderscheiden. Mensen moeten zoiets hebben van: we gaan naar Neeltje toe, want dan weten we zeker dat we iets moois krijgen dat helemaal bij onze wensen past."

Compleet traject
Neeltje van den Bogaert maakt een verrassend ontwerp en optimaliseert dit samen met de opdrachtgever(s) tot een definitief ontwerp. Ze levert daarbij altijd zeer gedetailleerde bestek- en werktekeningen om zowel het bouwproces als de prijsvorming zo soepel mogelijk te laten verlopen.
"Door al deze fasen in één hand te laten, worden alle bouwkundige oplossingen constant getoetst aan het ontwerp en de daarmee samenhangende keuzes op het gebied van materiaalgebruik, energiezuinigheid en duurzaamheid."
Aannemers zijn vol lof over de kwaliteit van het door Neeltje van den Bogaert geleverde werk. Bij de bouwplannen worden alle daarbij behorende werkzaamheden uit handen genomen van de opdrachtgevers. Denk daarbij ook aan de benodigde vergunningen en eventuele wijzigingen in bestemmingsplannen.

Duurzaam verantwoord
Energiezuinigheid en duurzaamheid krijgen een steeds voornamere rol in het gehele bouwproces. Zo mogen er vanaf 2020 alleen nog woningen worden gebouwd die (nagenoeg) energie-neutraal zijn. Neeltje van den Bogaert houdt bij haar werkzaamheden nadrukkelijk rekening met aspecten als duurzaamheid en energiezuinigheid. "Ik probeer mensen altijd mee te geven wat duurzaam verantwoorde keuzes zijn en adviseer hen daar ook over. Ik heb inmiddels al diverse woningen ontworpen die volledig duurzaam en energieneutraal zijn. Woningen met zelfvoorzienende installaties als warmtepompen, zonnepanelen en -collectoren, een pelletkachel en zelfs groene daken met beplanting. Ook heb ik wel eens wanden laten afwerken met leem in plaats van met stucwerk. Leem is niet alleen milieuvriendelijker, maar zorgt ook voor een goede regulatie van de vochthuishouding. Je krijgt daardoor een heel prettig binnenklimaat."

'Op elke opdracht even trots'
Op de vraag op welk bouwproject in de afgelopen jaren Neeltje het meest trots is, antwoordt ze: "In principe wil ik op elke opdracht even trots zijn. Mijn uitgangspunt is altijd dat ik mezelf in de schoenen van de opdrachtgever probeer te verplaatsen en me dan afvraag of ik dan voor de volle honderd procent tevreden zou zijn met het eindresultaat."

BOGAERT Atelier voor bouwkundig ontwerp is gelegen aan het Kapelanieplein 9 in Schaijk. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek contact op met Neeltje van den Bogaert via 0486-763797 of info@vdbogaert.com. Meer informatie is ook te vinden op www.vdbogaert.com

Een van de projecten van Neeltje van den Bogaert.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties