Schaijk

Nederlandse taal leren om in te burgeren

Door Enas Mohamad Ali

De zusjes Diala en Enas Mohamad Ali wonen sinds begin 2016 in Schaijk nadat ze een jaar eerder uit hun geboorteland Syrië vluchtten. Van de Nederlandse regering hebben ze als statushouder een verblijfsvergunning voor vijf jaar gekregen. In weekblad Arena en op arenalokaal.nl houden de zusjes een dagboek bij over de uitdagingen die ze moeten overwinnen, zoals het leren van onze taal en cultuur.

Het is lange tijd geleden. We schrijven niet de laatste periode. Dat is jammer, maar we zijn zo druk met Nederlands leren. Het was moeilijk tijd, maar we hebben heel veel gedaan. We zijn bezig met studie. Nu ook weer, maar weet dat de eerste en tweede niveau is het moeilijkste. Als buitenlanders moet we taal leren om inburgeren te halen.
De niveau is 4 en misschien meer dan 1-A1, 2-A2, B1, B2. Voor inburgeren moet je A2 halen met vier examens: lezen, luisteren, spreken, schrijven. Er zijn ook andere examens: KNM en ONA. KNM betekent kennis over Nederland en over de samenleving. ONA betekent oriëntatie Nederland arbeid en het is verplicht.

Nu zijn we B1 en we willen graag naar B2 gaan, want ik wil mijn studie afmaken. Voor mijn zus zij wil een master doen voor pedagogiek met kinderen die hebben geestelijke handicap. B1 is niet makkelijke niveau, maar gaat beter dan vroeger. En we hebben naar Nederlandse tv gekeken en we hebben een app (NPO) ook goed om helpen met leren. We zijn beter dan vroeger, we verstaan Nederlands, maar kennen niet alle woorden. We begrijpen en en kunnen conversatie maken met Nederlandse mensen.

We hopen goed taal te leren. Voor mensen die willen, het komt goed. En we hopen mooi leven voor iedereen.

Enas Mohamad Ali

Het lesboek van Enas en Diala.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties