Schaijk

Is het comité een kunstje geflikt door de AFVN?

Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft geen mening over gedenksteen Schaijk

Door Sergio Boutkan

AMSTERDAM/LANDERD - 'Nat. Comité ook tegen nazimonument Schaijk', zo luidde de kop boven een persbericht dat de AFVN-Bond van Antifascisten vrijdagmiddag naar diverse media verstuurde. Volgens AFVN-woordvoerder Arthur Graaff zou Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, verklaard hebben 'tegen het monument voor een gevallen nazisoldaat in Schaijk te zijn'. Uit navraag bij het Nationaal Comité blijkt echter dat zij 'geen mening' heeft over de gedenksteen in Schaijk.

Hebben de antifascisten voor hun beurt gepraat in hun niet aflatende strijd tegen de Schaijkse 'nazigedenksteen' en de onthuller ervan, burgemeester Marnix Bakermans? Hebben zij het Nationaal Comité 4 en 5 mei en haar directeur Jan van Kooten voor hun karretje gespannen om hun zaak nog extra publicitair kracht bij te zetten? Dat is de vraag die nu rijst.

'Mijn betrouwbaarheid wordt in twijfel getrokken'
Arthur Graaff bezweert dat dit niet het geval is. "Ik baal er ontzettend van dat mijn betrouwbaarheid nu in twijfel wordt getrokken. Ik heb Jan van Kooten vrijdagmiddag rond twaalf uur gesproken en hij heeft mij toch écht verteld dat het Nationaal Comité tegen het monument voor de gevallen nazisoldaat is. Daar kan geen enkel misverstand over bestaan."

'Kunstje geflikt'
Maar hoe is het dan te verklaren dat het Nationaal Comité later deze middag haar keutel weer intrekt en aangeeft 'geen mening' te hebben over de Schaijkse gedenksteen? Arthur Graaff: "Dat is voor mij ook onbegrijpelijk. Ik heb Jan van Kooten later vanmiddag nog eens gebeld en zijn reactie was toen dat ik hem een kunstje zou hebben geflikt."

Mein Kampf
Graaff, die in 2012 al eens in opspraak raakte omdat hij op zijn site Nieuws-wo2.tk een deel van Hitlers boek Mein Kampf publiceerde, zit flink in zijn maag met de kwestie. "Mijn betrouwbaarheid komt nu ten onrechte ter discussie te staan."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Landerd is er bij de gemeente niets bekend van kritiek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de gedenksteen in Schaijk. "De viering van dodenherdenking verloopt in Landerd geheel volgens de landelijke richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei."

De gedenksteen voor de Duitse piloot in Schaijk moet blijven.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 560 keer gestemd.

|Doorsturen

Beatrix

2015-05-03 10:54:39

Geachte heer Schaijk (rare naam trouwens), 

Dat bedoel ik nu met moraliseren: anderen de maat nemen.  En nog wel op een badinerende wijze. "Dit meisje beseft niet waardoor wij in een vrij land leven, maar als ze het zou beseffen dan zou het wicht wel meer respect betonen". Meneer Schaijk, blijf maar lekker zitten op je eigen gelijk en zelfgenoegzaamheid. Je was in de oorlog vast een verzetsheld geweest. Jammer voor jou dat het nu geen oorlog is en dat je je moet behelpen met de held spelen achter je computertje. Maar waarom gebruik je schuilnamen? Ben je soms bang dat je wordt opgepakt en afgevoerd?  

Nico van Duren

2015-05-03 11:09:09

Beste Beatrix, (ook best een rare naam)

Jij neemt niemand de maat.......

Schaijk

2015-05-03 11:22:27

@Beatrix, laat ik vooropstellen dat ik zelf mijn achternaam niet heb gekozen maar deze van mijn vader (en diens ouders, etc.) heb gekregen. Dat jij mijn achternaam raar vindt is dus iets waar ik niets aan kan doen.  Ik begrijp ook niet wat de toegevoegde waarde is om het feit dat u mijn achternaam 'raar' vindt  met iedereen hier te delen.  Ook het feit dat je mij 'heer' noemt begrijp ik niet helemaal net als het feit dat u doet suggereren dat ik de schrijver onder de naam "Beatrix" een wicht zou noemen. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik dit woord heb gebruikt. Al met al dus een aantal zaken die niet kloppen wat nog verder gaat in het feit dat je aanneemt dat ik een held wil spelen, een verzetsheld zou zijn geweest, dat ik het jammer zou vinden dat er geen oorlog meer is en dat ik een schuilnaam gebruik. Het zou je sieren om wat meer aandacht te geven aan de berichten die je hier plaatst.

Nico van Duren

2015-05-07 00:00:36

Waren Duitse Wehrmacht soldaten zelf slachtoffer? Dat valt nog te bezien. Historisch onderzoek wijst uit dat antisemitisme wijd verbreid was in de Wehrmacht en dat het bestrijdenen uitroeien van het jodendom en wat men bolsjewisme noemde door de Wehrmacht expliciet als het primaire doel van de oorlog werd gezien. In een officieel document van de leidinggevenden in de Wehrmacht (het OKW) dat vanaf 1939 werd gebruikt om alle Duitse soldaten onderwijs te geven lezen we: Wij, Duitsers, leveren vandaag de dag een tweevoudige strijd.Bij de niet joodse volken willen we slechts onze levensbelangen realiseren. Wij respecteren hen en lossen het conflict met hen op een ruiterlijke manier op. Het wereldwijde jodendom echter bestrijden wij, zoals je een giftige parasiet moet bestrijden; daarin komen we niet alleen maar een vijand van ons volk tegen, maar een plaag voor alle volken. De strijd tegen het jodendom is een zedelijke strijd voor de zuiverheid en gezondheid van de door God geschapen volksaard en voor een nieuwe rangschikking in de wereld die rechtvaardiger is.Bron: Rik Peels. Voor iedereen een krans? Over de grenzen van de Nederlandse dodenherdenking. http://www.rikpeels.nl/files/Voor.iedereen.pdf

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties