Schaijk

Nader Bekeken door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Mijmerend over pups...

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk


Ik denk aan pups; die zien we dagelijks, altijd even leuk en schattig.
Ik denk aan de komende feestdagen; chocoladeletters, pietjes en sinterklazen.
Ik denk aan het afgekondigde vuurwerkverbod; Hoera!
Ik denk aan de zojuist aangekondigde extra coronamaatregelen; opnieuw harde lockdown?

De afgelopen coronatijd heeft nogal wat nieuwe pupeigenaren opgeleverd. Vaak mensen die nog nooit een hond hebben gehad. Aan hen denk in nu vooral. Een heleboel van jullie hebben we gezien, soms al meerdere keren. Jullie zijn allemaal heel blij dat de pup op jullie pad, of nog beter, in jullie huis kwam. Jullie kunnen die leukerd al niet meer missen. De onervaren hondeneigenaren wil ik wijzen op de gevaren van alle feestdagen. Wij maken er een gewoonte van om tijdens die feestdagen veel te eten en ook te snoepen. Chocoladeletters, chocoladefiguren als Sint en Piet, paaseieren etcetera.

Voor honden is chocolade echt gif. Het gaat om de cacao in de chocolade. De mate van giftigheid is afhankelijk van het gehalte aan cacao in de chocolade en ook afhankelijk van het lichaamsgewicht van de hond. Op onze site kunt u een tabel hierover vinden. Berg chocolade altijd goed op, liefst achter een deur. Zet zeker geen chocolade ter decoratie ergens neer want de hond zal het zeker vinden, en… opeten.

Wanneer u ontdekt dat de hond chocolade heeft gegeten belt u, ook bij twijfel, altijd naar de praktijk. Buiten openingstijden wordt u doorgeschakeld naar de dienstdoende dierenarts en kunt u overleggen of het raadzaam is om de hond te laten braken om zo vergiftiging. Te voorkomen.

Vuurwerkverbod
Wij als dierenartsen en al onze medewerkers zijn ontzettend blij met het afgekondigde vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Dit geeft rust aan alle dieren die vuurwerkangst hebben, en dat zijn er ontzettend veel! Tevens verminderd het de kans dat nieuwe pups een vuurwerkangst ontwikkelen, superfijn! Ik hoorde zojuist dat er vrijdag 26 november waarschijnlijk extra coronamaatregelen aangekondigd gaan worden, er wordt opnieuw een harde lockdown geadviseerd.

Denk ik toch weer aan pups! Voor pups, en honden in het algemeen, is het geweldig als eigenaar meer, of altijd, thuis zijn. Ze hoeven echt niet voortdurend vermaakt te worden maar er gewoon zijn van de eigenaar vindt een hond al geweldig. Na de eerste lockdown merkten wij dat, juist door het altijd thuiszijn van eigenaar, heel veel pups niet gewend waren af en toe alleen te zijn. Met verlatingsangst als gevolg. Verlatingsangst is op de eerste plaats heel zielig voor de pup, maar voor de eigenaar is het heel erg lastig. Honden met verlatingsangst kunnen de buren gek maken met hun gehuil, kunnen ook de deurposten vernielen in een poging om achter de eigenaar aan te gaan. Het is een angst die alleen te voorkomen is door je pup van begin af aan, af en toe, alleen te laten. Even de kamer uit en de deur dicht, en gelijk weer terug. Even een brief in de brievenbus doen. ( al staan die dingen tegenwoordig ook niet meer op iedere straathoek). Geef je pup iets lekkers in de bench en ga even weg. Je moet hieraan werken vanaf het moment dat je pup in huis komt, nou vooruit, vanaf dag twee! Daarmee geef je je hondje vanaf het begin het vertrouwen dat je altijd terugkomt. Hij/zij zal dan rustig gaan slapen totdat je weer terugkomt. Voor alle partijen is dit heel erg fijn, op de eerste plaats voor de pups zelf.

Ook moet je een pup, lockdown of niet, goed socialiseren, dus overal mee naartoe nemen om met heel veel verschillende situaties om te leren gaan: stad, strand, bos, langs een drukke weg, langs een spoorwegovergang.
Tot zover alles wat zo in mijn hoofd opkwam toe ik aan puppies dacht.

Rest mij nog iedereen, ondanks alle coronaperikelen, een fijne tijd toe te wensen namens alle collega’s van Dierenkliniek Schaijk.

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties