Schaijk

Schaijkenaar finisht triatlon in 12 uur, 15 minuten en 15 seconden

Marcel van Ras: 'Een onvergetelijk moment'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Onverantwoord en iets wat onhaalbaar leek – zo bestempelde Marcel van Ras (51) een deelname aan een hele triatlon toen hij in 2015 bij de 1/8e triatlon zijn intrede deed in de driekamp. Zes jaar later ontkrachtte hij zijn eigen uitspraak door in een tijdsbestek van ruim 12 uur de Gelreman-triatlon te voltooien. Een half etmaal waarin Van Ras zijn ellelange voorbereiding tot een succesvol einde zag komen, enorm afzag, maar vooral ook genoot van de overweldigende support die hij kreeg tijdens zijn prestatie. Hij deelt zijn bijzondere ervaring met Arena.

Als Marcel van Ras zes jaar geleden samen met (loop)vriend Ad van Boxtel voor het eerst deelneemt aan de triatlon raakt hij direct verkocht. Hetzelfde jaar wordt hij daarom nog lid van triatlonvereniging Trioss, waar hij zich gaat specialiseren in de drie verschillende sporten. “Lopen en fietsen ging me vooraf al redelijk af, maar met name de zwemtechnieken heb ik echt moeten leren. Trioss was daarvoor de perfecte plek. Een fanatieke club op een goed niveau, met daarnaast nog voldoende ruimte voor gezelligheid.” In de loop der jaren groeit Van Ras steeds meer in de sport. Zo weet hij diverse ¼ en zelfs een ½ triatlon te voltooien. Zestien keer volbrengt hij de verkorte varianten van de triatlon, waarna hij zich twee jaar geleden een ultiem doel stelt: de volledige triatlon. De hele variant van de triatlon bestaat uit 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon (42.2) lopen.

Planning en discipline
In die twee jaar wordt de discipline van Van Ras flink op de proef gesteld. “Het begint met trainen en het opbouwen van de frequentie en afstand voor alle drie de sporten. Dat bouw je langzaam op, maar op een gegeven moment kun je niet nog verder en vaker gaan trainen. Zo is bewezen dat bijvoorbeeld een marathon slechts tot dertig kilometer te trainen valt.” Vanaf het moment dat Van Ras zijn gewenste niveau bereikt en dit vast weet te houden beginnen de facilitaire voorbereidingen op de triatlon, die hierbij minstens even belangrijk zijn. “Mijn trainer zei eens dat een triatlon eigenlijk vier onderdelen heeft. Naast het zwemmen, fietsen en lopen is verzorging van het lijf minstens even belangrijk.” Zodoende is Van Ras al vijf weken voorafgaand aan de start bezig met de correcte samenstelling van zijn materiaal, juiste voeding en het aanpassen van zijn levensstijl. “Normaal gesproken lust ik wel een lekker glas bier of wijn en een lekkere snack. Dit heb ik even opzijgezet om mezelf optimaal voor te bereiden.” Een wijntje en een zak chips worden ingeruild voor sportdrank, pasta en bananen, allemaal om reserves op te bouwen.

Na vijf weken voorbereiding vereist ook de dag zelf de nodige precisie. Men dient bij een triatlon namelijk direct uit het water op de fiets te stappen, en vanaf de fiets staat aansluitend een marathon te wachten. Om de vereiste kleding- en materiaalwisselingen zo spoedig en comfortabel mogelijk te laten verlopen vertrekt Van Ras samen met vrouw Esther om 05:00 (!) naar de Rijkerswoerdse Plassen. Hier stalt hij in een uur tijd zijn fiets, met daarbij het nodige materiaal en legt hij in de volgende wisselzone zijn loopschoenen en kleding neer. “Als alles perfect klaarligt, begin je mentaal ook rustiger aan de triatlon. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.” Bovendien is dit een van de weinige dingen waar Van Ras wel zelf invloed op heeft gedurende de dag. “Er zijn zoveel externe factoren die de prestatie kunnen beïnvloeden die buiten je macht liggen, daarom is het belangrijk om alles wat binnen mijn macht ligt optimaal voor te bereiden.”

Overweldigende support
Vroeg in de ochtend gaat Van Ras van start met het zwemonderdeel, waarbij hij mentaal erg rustig is. Ondanks die rust speelt op dat moment in het achterhoofd toch de druk van alle belangstellende dorpsgenoten. "Je wilt jezelf, maar vooral ook die mensen die vooraf al zoveel belangstelling toonden en waardering uitspraken niet teleurstellen. Terwijl het lang niet vanzelfsprekend is dat je het haalt.” Deze spanning sloeg gedurende de dag om in een positieve bron van energie, waardoor alle drie de onderdelen boven verwachting goed verliepen. "De energie die ik kreeg door het enthousiasme langs de kant was echt overweldigend. Van mijn vrouw tot (sport)vrienden en van familie tot trainers, iedereen was zo fanatiek aan het aanmoedigen dat ik daar steeds weer energie uithaalde, dat heeft ongetwijfeld geholpen bij de prestatie.” Na twaalf uur, vijftien minuten en vijftien seconden kwam Van Ras dan ook onder luid applaus en speciaal voor hem het nummer Heroes van David Bowie, over de streep. "Een onvergetelijk moment.”

Onvergetelijk of niet, Van Ras verwacht niet nog eens aan een volledige triatlon deel te nemen. ”Nee, wat dat betreft is het mooi geweest. Buiten het feit dat ik het nog steeds niet heel verantwoord vindt om een volledige triatlon te doen vind ik de hoeveelheid trainen van zes à zeven keer per week ook te veel. Hoewel mijn vrouw en dochters me altijd steunen in mijn sportprestaties, wil ik natuurlijk ook graag wat meer thuis bij hen zijn.” Zodoende stopt Van Ras direct op zijn hoogtepunt met de volledige triatlon. "Dat klopt, maar ik blijf natuurlijk nog wel triatlons doen, lekker hardlopen, mountainbiken en ik ga misschien weer tennissen”


 

Tweede Schaijkenaar ooit
Marcel van Ras is pas de tweede Schaijkenaar ooit die een triatlon weet te voltooien. Enkel Bert Knipping ging hem voor. "Dat is een absolute held voor ons. Hij had een echte toptijd, en dat in een tijd met veel minder goed materiaal tot de beschikking. Het is zelfs tot op de dag van vandaag de snelste tijd van een triatleet van Trioss ooit. Mooi dat ik hem mag opvolgen als laatste Schaijkse finisher, en natuurlijk helemaal bijzonder dat hij daar zelf bij was.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties