Schaijk

Maand van gebitsverzorging voor huisdieren

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Februari is uitgeroepen tot maand van de gebitsverzorging voor huisdieren. Een mooie gelegenheid om extra aandacht te vestigen op de tanden van onze huisdieren. Er is de afgelopen jaren al veel verbeterd. Het goed bijhouden van het gebit van onze huisdieren gebeurt steeds vaker, maar er jammer genoeg nog steeds dieren met onopgemerkte gebitsproblemen.

Onze dieren kunnen niet praten, maar kunnen toch op andere manieren ons veel vertellen. Mogelijk knoeit je dier wat meer met z’n eten, heeft een hond geen zin meer in trekspelletjes. De kat houdt de vacht wat minder bij. Bij konijnen is het vaak zo dat ze afvallen. Wanneer een konijn het eten namelijk niet goed kan vermalen in de mond, kan hij zijn voedsel niet verteren. Dus weeg je konijn regelmatig, kijk of hij mooie keutels produceert. Hij mag niet kwijlen. Wanneer een konijn kwijlt, zal hij ook met speeksel besmeurde voorpootjes krijgen. Ook een teken dat er iets aan de hand is. Dit zouden allemaal aanwijzingen kunnen zijn dat je huisdier ergens last van heeft.

Vaak denken we, omdat je hond/kat gewoon eet er 'dus' niks aan de hand is. Ik vergelijk het altijd met mezelf. Met kiespijn eten wij toch ook, alleen anders. Je gaat de pijnlijke plek ontlasten. Dus je kauwt met de andere kant, je zorgt dat je zere kies niet wordt ondergedompeld in koud water of zoetigheid.
Zo geldt dit ook voor onze dieren: een rotte kies, een loszittende tand, ontstoken tandvlees etc, doet bij een huisdier net als bij mensen pijn. Dit gaat vaak gepaard met een onaangename mondgeur. Dit geldt voor mensen, maar ook voor dieren. Een huisdier hoort niet uit zijn mond te stinken. Ervaar jij bij je huisdier een onaangename geur? Laat hier dan gewoon eens een keer naar kijken.

In de maand februari mag je iedere woensdag, donderdag en vrijdag tussen 13 en 14 uur, met je huisdier, bij ons binnenlopen voor een gratis gebitscontrole en poetsinstructie. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. De assistente kijkt het gebit na en geeft, zo nodig, advies.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties