Schaijk

Vrijdag 5 oktober live muziek, gezelligheid en sfeer in Schaijk

Lijn 99 Festival om afgebrande bus te vervangen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - De bandleden van Lijn 99 uit Schaijk zagen zaterdag 14 juli hun droom letterlijk in rook opgaan. Na een lange periode van hard werken en spaargeld investeren, was eindelijk hun eigen festivalbus gereed. Een verwoestende schuurbrand gooide roet in het eten. Vijf vrienden van de band staken de koppen bij elkaar en besloten een festival te organiseren. Het doel: een toffe avond waarmee geld opgehaald wordt voor de aanschaf en inrichting van een nieuwe bus. Vrijdag 5 oktober is iedereen uitgenodigd op het evenemententerrein aan de Louwstraat in Schaijk voor het Lijn 99 Festival.

Lijn 99 bestaat uit broers Frank en Niels van den Bogaert samen met Sander Ottens. De vijf vrienden zijn Kevin Hermens, Mark Klievink, Kim Kusters, Harm Ruijs en Chantal Roelofs. “Daags na de brand ben ik met Frank, Niels en Sander gaan praten”, vertelt Harm. “De bus was weg. Iedereen was in zak en as. Al vrij snel boden mensen hulp aan en kwamen ze met ideeën op de proppen. We hebben de vraag gewoon bij de band neergelegd: 'Wat willen jullie'? Je vervangt iets waar je zoveel tijd, liefde en geld in hebt gestopt niet zomaar. Van de andere kant: ze waren pas net begonnen met dit project; de festivalbus. Daar waren ze zeker nog niet klaar mee. Frank, Niels en Sander hebben de knop omgezet en besloten met een positieve insteek naar de toekomst te kijken. In die gedachte zijn we meegegaan.”

Ideeën bundelen
Als vrienden besluiten ze het muzikale trio te helpen. “De Schaijkse gemeenschap kwam direct in actie”, weet Chantal. “De ideeën en plannen kwamen uit allerlei hoeken. Het zou doodzonde zijn als we dat niet aan elkaar zouden verbinden om er iets heel moois van te maken. Zo zijn we op het idee gekomen van een festival, volledig in de stijl van Lijn 99. Daarbij hebben we tegen Frank, Niels en Sander gezegd dat wij het voor hen gaan regelen. We nemen de organisatie voor onze rekening, zij hoeven niets te doen. Hoe lastig ze dat ook vinden. We wilden dat niet bij hen op het bordje leggen. Het moet gewoon een fijne dag voor ze worden.”
Er is een lijst opgesteld met alle aangeboden hulp. “Er staat echt van alles op”, zegt Harm. “Van een vervangende caravan om op te treden tot helpende handjes, van particulieren tot ondernemers en andere bands. We hebben de lijst goed bestudeerd en gekeken wat nodig is om er een onvergetelijk festival van te maken. Het is fijn dat zo veel mensen zichzelf gemeld hebben. Dat scheelt ons een hele zoektocht. We krijgen veel steun van lokale (horeca)ondernemers en artiesten.”

Vrijdagmiddagborrel
De organisatie wil echt de sfeer en het gevoel van een festival oproepen dat aansluit bij Lijn 99. Dat kan niet in een horecazaal. Het oog valt op het evenemententerrein aan de Louwstraat. Daar verrijst binnenkort een tent met twee podia. Tijdens het samenstellen van het programma komen de vrienden met heel veel mensen in contact, mensen die graag willen helpen. Ze raken aan de praat en bedenken dat het leuk is om een keer gezamenlijk de week af te sluiten. Daarom begint het festival op 5 oktober om 16 uur met een vrijdagmiddagborrel. “Iedereen is welkom”, benadrukt Chantal. “Je hoeft echt niet eerst naar huis om andere kleren aan te doen. Kom gewoon lekker in je werkkloffie voor een pilsje of een kopje koffie. Net waar je zin in hebt. Tot 18 uur is het gratis entree. Er is muziek, drank, hapjes en als je wil kun je een maaltijd krijgen.”
Vanaf 18 uur moet je 9,99 euro betalen om binnen te komen. Er is doorlopend muziek. “Je moet alleen af en toe omdraaien naar het andere podium”, lacht Chantal. “Zo sta je vooraan, zo sta je achteraan. We houden het festival om geld op te halen voor Lijn 99, maar zeker zo belangrijk is dat het een gezellige avond wordt. We beknibbelen dus niet op sfeer en uitstraling. De volledige opbrengst gaat naar de band om te investeren in een nieuwe festivalbus.”

Affiche
Voor de line-up heeft de organisatie een luxe probleem. Heel veel bands hebben aangegeven belangeloos te willen komen spelen. De keuze valt op Ruizzz, Mari en de Maries, Outline, Punk Ass Ninja's, The Ragtime Rumours en The Allstarz. Uiteraard treedt Lijn 99 zelf ook op. 's Middags tijdens de borrel en 's avonds nog een keer. “Bij de definitieve keuze hebben we gekeken naar een duidelijke link met Lijn 99”, licht Harm toe. “Het affiche is heel divers met muziek voor jong en oud. We hopen alle generaties op het festival welkom te heten. Met z'n allen samen kunnen we er een onvergetelijke middag en avond van maken.”

Vrijdag 5 oktober: Lijn 99 Festival. De vrijdagmiddagborrel start om 16 uur en is gratis toegankelijk. Vanaf 18 uur betaal je 9,99 euro om op het terrein te komen. Het belooft een zeer gezellige en sfeervolle avond te worden. “Een festival waar over tien jaar nog over gesproken wordt”, hoopt Harm. “Daarbij zijn we afhankelijk van het weer en het publiek. Daarom roepen we mensen op om vooral te komen en te genieten.” Neem voldoende contant geld mee, want pinnen is niet mogelijk. Mensen die graag willen helpen bij de opbouw en het afbreken van het festivalterrein kunnen zich melden via festival@lijn99.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties