Schaijk

Lezing over Vluchtoord Uden in De Komme Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Op dinsdag 27 november om 19.30 uur is er in heemhuis De Komme aan de Netjeshof in Schaijk een lezing over Vluchtoord Uden. Honderd jaar geleden, op 11 november 1918, werd de wapenstilstand getekend wat de aanleiding was voor het einde van de Eerste Wereldoorlog. In Uden was er een kamp voor Belgische vluchtelingen met meer dan het dubbele aantal inwoners dan Uden toen had. Adriaan Sanders, oud-voorzitter van de Heemkundekring Uden, geeft hierover een lezing.

Kamp Vluchtoord werd in 1915 in gebruik genomen om Belgische vluchtelingen op te vangen die tussen 1914 en 1918 naar Nederland vluchtten. Vluchtoord wilde een gewoon dorp zijn waar de bewoners zich thuis moesten voelen. Er was een verplegingsdienst, een kledingdienst, een medische dienst, een dienst voor het onderwijs en een dienst van de werkverschaffing.

Adriaan Sanders vertelt tijdens de lezing alles over het Vluchtoord en WO I met dia’s en een film. Hij is de wandelende vraagbaak over de (cultuur)historie van Uden, geeft lezingen over de geschiedenis van Uden en is actief in de Werkgroep 100 jaar Vluchtoord Uden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties