Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

Lelies en katten

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Wat hebben lelies nu te maken met katten? Lelies, en dan met name de varianten die gebruikt worden in boeketten, zijn helaas heel erg giftig voor katten. En dan niet alleen de blaadjes, nee alle onderdelen. Dus het stuifmeel, de blaadjes, de stengel en zelfs het water in de vaas! Gek genoeg geldt dit alleen voor katten, niet voor honden.

De lelies veroorzaken acuut nierfalen bij de kat. Katten gaan braken, worden sloom en stoppen met eten, soms al binnen 2 uur na inname van de lelie. Ook klachten als speekselen, tremoren, zwalken kunnen opvallen, net als veel plassen, of juist niet meer plassen. Zelfs een minimale opname vereist een snelle behandeling. Die is gericht op voorkomen van nierschade door een infuus en het behandelen van de symptomen.

Ziet u stuifmeel op uw kat, dan direct wassen om opname te voorkomen. Heeft u gezien dat de kat van het bloemenwater heeft gedronken, of van de plant heeft gegeten, dan kan binnen een paar uur na opname de dierenarts het dier nog laten braken, of een maagspoeling geven.
In de afgelopen weken hebben we twee keer een poes gehad die was vergiftigd door lelies. Beide dieren hebben het helaas niet overleefd. Het is dus echt iets om op te letten wanneer je een bloemetje geeft aan een katten eigenaar, of er zelf een ontvangt.

Daarnaast stond deze week in de krant, dat er bij Venlo in de buurt twee vosjes waren overleden aan hondenziekte. Een aantal hondeneigenaren belde ons bezorgd op met vragen hierover. Hondenziekte (officieel heet het de ziekte van Carré) is een hele nare besmettelijke ziekte, maar wanneer je hond volgens schema gevaccineerd wordt, mag je ervan uitgaan dat hij of zij een er een goede bescherming tegen heeft. Infectiebronnen zijn, zoals bij Venlo, vossen, maar het grootste gevaar vormt de import van illegale pups uit het buitenland. Deze handel is ongecontroleerd, dieren zijn vaak niet of niet goed gevaccineerd, boekjes worden vervalst.
Informeer je daarom, voor je een pup koopt, of het een betrouwbaar adres is. Alleen al het googelen op adres, plaats en de zoekterm pup/puppy levert soms verbijsterend veel informatie op.

Birgit Derix
Dierenkliniek Schaijk
0486-463636
www.dierenkliniekschaijk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties