Schaijk

Schaijkse jeu-de-bouleclub nodigt mensen uit om mee te doen

Le Jeteur financiert overdekte speelhal met obligaties

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Le Jeteur moest er lang op wachten, maar sinds 1 januari 2018 heeft de Schaijkse jeu-de-boulesvereniging een eigen onderkomen. De club heeft intrek genomen op het voormalige sportterrein van korfbalvereniging Emos aan de Bossestraat 10. Na de aanleg van achttien buitenbanen is nu de tijd aangebroken om te beginnen met de bouw van een speelhal met vijftien overdekte banen en een ontmoetingsruimte. Daarmee komt een lang gekoesterde wens uit. De plannen zijn gereed, de bouwaanvraag is de deur uit en nu komt het aan op de financiering. De vereniging heeft een creatieve oplossing bedacht om voldoende middelen te verkrijgen: ze gaan obligaties verkopen.

Hans Heurkens en Martien Siebers van Le Jeteur.

De realisatie van het nieuwe complex is begroot op 335.000 euro. De gemeente Landerd heeft reeds een bijdrage toegezegd van 112.500 euro vanuit het sportstimuleringsfonds. Ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet een duit in het zakje met een subsidie van ruim 73.000 euro vanuit de stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties.

Zelfwerkzaamheid
Om de kosten zo laag mogelijk te houden, probeert Le Jeteur zoveel mogelijk gebruik te maken van zelfwerkzaamheid. Onder de leden zijn tal van actieve en gepensioneerde bouwvakkers die de handen uit de mouwen willen steken om er een succes van te maken. Toch blijft er een tekort bestaan van 150.000 euro. “In principe kun je zoiets financieren bij de bank”, vertelt Hans Heurkens. “Maar als je meer wil lenen dan 75.000 euro dan vraagt de bank een garantstelling van de gemeente Landerd. Dat is op zich geen probleem, behalve dat er dan een positief advies nodig is vanuit het NOC*NSF. Om die te krijgen, dien je lid te zijn van de Nederlandse Jeu de Boule Bond. Dat zijn wij niet en een lidmaatschap gaat echt in de papieren lopen. Denk aan meer dan 2.500 euro per jaar. Zonde van het geld.”

Rendement
Daarop zijn ze bij Le Jeteur gaan nadenken. “We kwamen op het idee om obligaties te verkopen”, legt Hans uit. “De leden hebben hier unaniem mee ingestemd. Deze obligaties hebben een inlegwaarde van 250 euro en dragen een rentepercentage afhankelijk van de looptijd. Kies je voor één tot vijf jaar dan krijg je twee procent rente. Bij zes tot tien jaar krijg je drie procent rente. De eerste vijf jaar loten we elk jaar twintig procent van de hoeveelheid verkochte obligaties met een kortere looptijd uit. De vijf jaar daarna doen we hetzelfde met de obligaties met een langere looptijd. Over tien jaar is alles afgelost met een mooi rendement voor de deelnemers.”

'Groot draagvlak'
In eerste instantie is er een beroep gedaan op de eigen leden, maar Le Jeteur nodigt ook anderen uit om obligaties te kopen. “We willen een groot draagvlak creëren onder de Landerdse bevolking”, stelt Hans. “Daarom stellen we ook personen buiten onze vereniging in staat om deze rente dragende obligaties te verwerven. Er ligt een solide exploitatiebegroting aan ten grondslag en de vereniging garandeert terugbetaling via uitloting. We gaan vertrouwelijk om met de gegevens en maken geen namen bekend. Dit om scheve gezichten te voorkomen.”

Voor belangstellenden is er een infopakket beschikbaar bestaande uit de bouwtekening, de kosten- en exploitatiebegroting en een voorinschrijvingsformulier. Vraag jouw pakket aan via jbclejeteur@ziggo.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties