Schaijk

Draaiorgel met kerstmuziek op zondag 20 december

Landerd voor elkaar: wensboom in elk dorp

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Er is veel onzeker in deze tijden van corona. Eén ding is wel zeker: de feestdagen verlopen heel anders dan normaal. Niet gezellig samen met familie en vrienden rond de kerstboom, maar met je eigen huishouden en hooguit drie gasten. Verder is er weinig te doen in Reek, Schaijk en Zeeland. Wat wel kan en mag is even lekker een frisse neus halen. Dan is de kerstwensboom in het hart van jouw dorp een mooie bestemming.

In Zeeland is de wensboom te vinden op het veld waar voorheen de basisscholen stonden. “Tussen Compostella en De Hekel”, zegt Cor van Loy namens het Sint Jacobusgilde, dat verantwoordelijk is voor plaatsing van de boom. “Wij kwamen op het idee toen we vanuit Langenboom een aanvraag kregen voor een kerstboom. De wilde we als gilde schenken, maar uiteindelijk heeft de gemeente Mill en Sint Hubert voor alle kernen een boom geregeld. Daarom bleef de geschonken boom over. We hebben contact opgenomen met onze ere-hoofdman Marnix Bakermans. Die was meteen enthousiast over het initiatief om in Zeeland een wensboom te plaatsen.”
Het gilde kiest voor het grasveld aan de Vlasroot. “De gemeente Landerd heeft geholpen bij het plaatsen van de boom”, vervolgt Cor. “Hij staat er sinds 12 december en we halen hem 6 januari weer weg. We hadden de basisscholen benaderd om de leerlingen versieringen te laten maken, maar die zijn nu dicht. Daarom een oproep aan de ouders om dit samen met hun kinderen alsnog te doen. Ook nodigen we andere inwoners uit om hun wensen en ideeën kenbaar te maken. Het is een lastige tijd geweest. Hopelijk kunnen we op deze manier een beetje hoop bieden. Wij gaan in ieder geval ons best doen om een paar wensen in te willigen.”

'Allemaal in zelfde schuitje'
In Reek verrees op ongeveer hetzelfde moment een boom op het plein voor Het Wapen van Reek. “De verlichte en versierde boom brengt sfeer in het dorp, maar ook hoop”, zegt Gertie Theunissen, een van de initiatiefnemers. “Het is een symbool voor ons allemaal, want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Samen komen we deze moeilijke periode door. In de boom is plek voor wensen, herinneringen en boodschappen.”
De inwoners van Reek ontvingen in het weekend een envelop met een kerstgroet plus een houten figuur. “Die kunnen ze gebruiken voor hun wens”, legt Gertie uit, “maar het staat ze natuurlijk ook vrij om zelf iets te maken. De boom is van, voor en door iedereen. Dus er is zeker ook plek voor een mooie herinnering, een foto van een dierbare of iets anders dat jij graag wil delen met de wereld. Het is mooi om te zien hoeveel mensen er nu al gebruik van hebben gemaakt. Alle leerlingen van De Kreek'l hebben ook een houten figuur versierd voor in de wensboom. Het is een kleurrijk geheel. Als organisatie bekijken we of we een paar wensen uit kunnen laten komen.”

In Schaijk prijkt een paar meter hoge boom op het plein voor De Phoenix. “Een grote en geweldige kerstboom”, omschrijft Tilly van den Hoogen. “Het is voor iedereen, jong en oud, een lichtpunt in deze tijd van Kerstmis en Nieuwjaar. De verlichting geeft een extra dimensie aan de kerstboom en het Phoenixplein.”

Kerstmuziek
Net als in het voorjaar trekt zondag 20 december een muzikant met zijn draaiorgel door Landerd om mensen een muzikaal hart onder de riem te steken. Het instrument is in stijl versierd en speelt kerstmuziek. Hij is van 10.30 tot 12.30 uur in Schaijk te bewonderen. In Zeeland trekt hij van 13 tot 15 uur door de straten. Hij sluit de dag af in Reek van 15.30 tot 17.30 uur. “Kom luisteren, maar wel op afstand natuurlijk”, zegt Gertie Theunissen.

De wensboom in Reek.

De wensboom in Schaijk.

De wensboom in Zeeland.

|Doorsturen