Schaijk

Expositie Land'Arte in Schaijk afgelast (update)

Door Willie Roks

SCHAIJK - Het tienjarig bestaan van Kunstgroep Land'Arte wordt uitbundig gevierd met een groots opgezette en gratis toegankelijke expositie op zaterdag 14 en zondag 15 maart in De Phoenix in Schaijk. Precies 40 deelnemers gaan dorpshuis De Phoenix vullen met allerlei kunstvormen. De expositie is beide dagen toegankelijk van 11 tot 17 uur. Toegang is gratis.

Marion van der Schans toont een schilderij tijdens Beleef Schaijk.

Update dinsdag 22.00 uur: De expositie is in verband met het coronavirus afgelast.

Speciale gastkunstenaars zijn 13 Korsakov-patienten van Atelier Dijkstaete bij De Nieuwe Hoeven. “Wij doen enkel leuke dingen”, zegt Jo terwijl hij ijverig doorwerkt aan zijn schilderij. Activiteitenbegeleidster Thécla van Dijk heeft deze maandagmiddag vier bewoners die komen voor de dagbesteding. Allemaal zijn ze druk bezig hun creativiteit te leggen in werkstukken voor de expositie. Wiebe is heel ijverig. Hij heeft al de hele dag gewerkt, dus heeft Thécla hem een rustiger bezigheid aangeboden. Hij legt een kattenpuzzel van 500 stukjes. Maar voor de foto wil hij wel even laten zien hoe je met je linkerhand (hij was rechts, red.), een paashaas uitzaagt. Cor schuurt het vervolgens. En Cor restaureert ondertussen ook een oude broodtrommel. “Ik vind het leuk om oude spullen op te knappen. Dat doen we soms ook voor de kringloopwinkel.” Cor werkte vroeger in de bouw en vertelt daar nog graag over. Aan de andere kant van de tafel zit Saul uit Afrika. Starend naar zijn schilderij met veel kleurrijke mensen, mijmert hij over zijn geboortestreek. Hij heeft de Afrikaanse zon binnengehaald op zijn doek. "Daar zou ik het allerliefst willen zijn. Daar is het altijd mooi weer”, verzucht hij.


Paul Sleiffer doet ook voor het eerst mee. Inspiratie voor het schilderen vindt hij overal: een lied, een gedicht, de natuur of in zijn kindertijd. “Mijn ouders hadden een hotel-restaurant in Gorinchem. Ik heb nog wat spullen uit die oude keuken om pannenkoeken te bakken, zoals de kuip voor het beslag.” Het stilleven in olieverf ziet er realistisch uit. En dat is ook de rode draad in zijn werk. Paul ziet iets, legt het vaak vast op foto en werkt het later uit. Tijdens de jaarwisseling maakte hij een foto van laserstralen in de mistige nacht. Een spetterend schouwspel dat uitdaagde om in primaire kleuren in verf te vatten. Schaijk is zijn tweede thuis geworden. Hij legde de kerktoren vast, gezien vanaf de Phoenix.

Marion van de Schans deed al veel vaker mee. In vroegere jaren met de atelierroutes, in de heemtuin in Zeeland en met de speciale tentoonstelling voor het afscheid van burgemeester Willy Doorn. Ze ontwikkelt zich net als Paul Sleiffer verder als kunstschilder met een opleiding aan de kunstacademie in Arendonk. Marion laat een nieuwe grafische techniek zien: het droge naald-inktdrukken. Met een guts maak je krasjes in karton. Als de afbeelding klaar is , laat je de krassen vollopen met inkt. Met een zware rol kunnen er afdrukken van op papier gemaakt worden.“Dat is iets nieuws voor mij. Ik wil niet kiezen voor een bepaalde techniek of stijl, Ik wil alles doen. Ik werk ook graag met meer materialen op één doek." In felle neonkleuren zette ze een portret neer van burgemeester Marnix Bakermans.

Een werk van Paul Sleiffer.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties