Schaijk

Kunstgroep Land'Arte viert tienjarig bestaan in Phoenix Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Met een grootse expositie in dorpshuis De Phoenix in Schaijk gaat het tienjarige Land’Arte haar jubileum vieren op 14 en 15 maart. Zeker 30 deelnemers laten hun werk zien. Er is wederom een mix van veel verschillende kunstuitingen. De expositie is te bezoeken van 11 tot 17 uur en de toegang is gratis.

Kunstgroep Land’Arte werkt graag samen met andere organisaties. Dat verstevigt de band met de gemeenschap en geeft steeds weer mensen de kans om hun werk te presenteren. Deze keer is de keuze gevallen op De Nieuwe Hoeven. Daar is een groep bewoners die met grote regelmaat werken in hun eigen atelier onder de naam ‘Kunst in Zicht’. Ze beoefenen daar diverse technieken zoals mozaïek, schilderen, keramiek en fotografie en houtbewerking. Deze groep gaat een deel van de expositie vullen met hun werk.

Uiteraard is vooral veel werk te zien van Landerdse kunstenaars. Ook bij deze jubileumexpositie zijn er diverse nieuwe deelnemers en dus weer de nodige verrassingen. Deze keer heeft de kunstgroep erg haar best gedaan om zoveel mogelijk exposanten in Schaijk te zoeken. En natuurlijk is het leuk om weer eens wat mensen mee te laten doen uit voorgaande jaren.

Jubileum
Natuurlijk wordt het tienjarig bestaan uitgelicht. Foto’s en krantenknipsels van atelierroutes, de expositie in de Heemtuin en de twee laatste grote exposities in de voormalige Drukkerij Zeeland en Het Wapen van Reek vorig jaar. Maar ook komt de spotlight te staan op vier prominente deelnemers uit het verleden: Henk Liersen, Anna van Lankveld, Egbert Dekkers en Leo Roaless. Deze mensen, allen overleden, hebben in de loop der jaren een bijzondere inbreng gehad. Van hen is er ook werk te zien.

Anna van Lankveld
Anna van Lankveld was vanaf het eerste uur betrokken bij de exposities. In 2003 ging op het Melkpad in Zeeland de allereerste kerstexpositie van start, georganiseerd door enkele enthousiaste bewoners. Onder de naam Melkpad-Kunstpad was dit evenement zeer succesvol. In 2009 werd een expositie aan Anna opgedragen nadat ze in 2007 overleed. Anna schilderde met passie.

Leo Roaless
Leo Roaless was een professioneel kunstenaar uit het Spaanse Alicante. Via een vriendschap raakte hij nauw betrokken bij de exposities in Zeeland. Vooral zijn sieraden werden zeer goed verkocht. Zijn inbreng gaf het geheel een mediterraan en internationaal tintje. Hij overleed in 2011.

Egbert Dekkers
Egbert Dekkers (1908-1983): priester en kunstenaar, geboren in Zeeland. Hij maakte tijdens zijn leven grote kunstwerken in kerken, kloosters, ziekenhuizen en ook een muurschildering in het Mariakapelletje aan de Kapelweg in Zeeland. In 2010 organiseerde Land’Arte een tentoonstelling rondom deze kunstenaar in de Zeelandse kerk. De eerste atelierroute onder de naam Land’Arte.

Henk Liersen
Henk Liersen (1915-2001): professioneel kunstschilder uit Schaijk. Zijn weduwe Pia stelde in 2012 een groot aantal werken beschikbaar voor een overzichtstentoonstelling in Het Oude Raadhuis in Schaijk.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties