Schaijk

Opinie door Nico Degen

Koopgedrag

Door Nico Degen

De tijd om ergens aan te wennen wordt steeds korter. Ooit was er voldoende tijd om nieuwe uitvindingen zoals de explosiemotor en daarmee de automobiel te ontwikkelen. Ik neem u even mee naar een tijd niet zo lang geleden Op 12 augustus 1981 presenteerde IBM de eerste personel computer aan het publiek. En heel gestaag werd de computer geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik. Had je het uiteindelijke product aangeschaft, zat je voorlopig gebakken. Er werd in die jaren weinig nieuwe elektronische producten op de markt gebracht. Intussen hadden de fabrikanten wel begrepen dat er grote toekomst in deze computers zat en vooral Apple was bezig met de ontwikkeling tot de computer die we vandaag de dag gebruiken.

Maar het gaat om de tijd die mensen krijgen om aan iets nieuws te wennen. De ontwikkelingen gaan zo snel dat ik me afvraag waar de grens om het te bevatten eigenlijk ligt. Zou het zo kunnen zijn dat je de nieuwste computer koopt en de online verkoper zegt, “ik zou maar meteen het hierop volgend computer bestellen, want over drie maanden komen ze weer met een nieuwe computer.” Ik denk dat je dit niet gaat doen, immers de gekochte computer gaat nog jaren mee. Maar stel dat de verkoper gelijk heeft en de fabrikanten komen elke drie maanden met een nieuwe computer uit, dan raak je in de volgende vijf jaar behoorlijk achter. En of je wil of niet, daar voel je je niet prettig bij.

Ik herinner me de tv-reclame van Philips in 1974 nog heel goed: “Ziet u uw goudvis nog steeds in zwart wit?” Ik vond dit zo schandalig, dat ik pas vier jaar later mijn acht jaar oude tv inruilde voor een kleurentelevisie. Meedoen is belangrijker dan winnen zeggen ze, maar deze slogan heeft ook een donker randje, immers jij bepaalt dan het tempo niet meer dat doet de wereld om je heen. Ik zou je willen zeggen, trek je daar niets van aan en bepaal zelf je koopgedrag en vooral ook in wat je koopt.

En of ik wil of niet, ik moet altijd aan een familie denken die in in een patiobungalow in Den Bosch woonde en een overdekt zwembad wilde bouwen. En toen het project klaar was nodigden zij ons uit en neem vooral zwemkleding uit. Het was prachtig met grote foto’s van zonovergoten stranden rondom het zwembad. We deden onze zwemkleding aan en liepen terug naar het zwembad waar de familie nog aangekleed zaten. Ik zei, moeten jullie zich niet omkleden? “Nee hoor was de reactie, wij kunnen niet zwemmen.” Het bleek later dat alle buren ook een zwembad hadden.

Nico Degen, Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties