Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

Konijnen kwetsbaar tijdens warme maanden

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt! Helaas heeft dit voor sommige dieren ook nadelen. Het aantal konijnen dat ziek wordt door myasis stijgt bij hogere temperaturen.

Konijnen zijn van nature schone dieren. Ze poetsen zichzelf grondig, je zult ze niet gauw bevuild zien. Echter, soms lukt het ze niet om zichzelf goed te onderhouden, bijvoorbeeld door ziekte of diarree. Ook overgewicht en rugproblemen kunnen hierbij een rol spelen. Het gevolg is een vieze achterhand. Dit is, met name in de warme maanden, een groot risico!

De vuiligheid trekt vliegen aan. Zij leggen eitjes in de vacht. Deze eitjes ontwikkelen zich tot maden. Deze maden zijn het probleem: zij vreten de huid en spieren van het konijn aan. Dit kan ernstige vormen aannemen, waarbij grote delen zijn aangetast. Vaak is dan de enige optie om het konijn uit zijn lijden te verlossen. Minder ernstige gevallen kunnen met behandeling volledig herstellen.

Gelukkig staan we niet helemaal machteloos. Zorgen voor een schoon hok, het konijn dagelijks controleren en schoonmaken indien nodig, vliegen weren met gaas en preventieve geneesmiddelen kunnen veel ellende voorkomen. Mocht het onverhoopt toch misgaan, dan bent u er in ieder geval op tijd bij!

Birgit Derix
Dierenkliniek Schaijk

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dierenkliniek Schaijk,
www.dierenkliniekschaijk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties