Schaijk

Jan de Jong-huis is nu Rijksmonument

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Het woonhuis van architect Jan de Jong aan de Rijksweg in Schaijk is sinds 21 februari officieel een Rijksmonument. Dit is het resultaat van hard werken en het doorzettingsvermogen van meerdere instanties. Het is de bedoeling van Vereniging Hendrick de Keyser, dat het huis vorig jaar verworven heeft, om de nalatenschap van De Jong in de toekomst voor het publiek open te stellen. De 100-jarige mevrouw De Jong, de weduwe van de in 2001 overleden architect, woont nog steeds in het huis.

Carlo Huijts, directeur van Vereniging Hendrick de Keyser, is in zijn nopjes met de nieuwe status voor het woonhuis van De Jong. “Het is niet een monument voor hemzelf, maar voor zijn architectuur”, laat hij weten. Uit handen van Susan Lammers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontvangt hij het rijksmonumentenbordje. Tevens krijgt mevrouw De Jong van haar een oorkonde.

Bossche School
Burgemeester Marnix Bakermans spreekt zijn complimenten uit voor de toewijding die diverse instanties hebben laten zien tijdens het traject. “Het is een prachtige dag, Landerd is een Rijksmonument rijker”, zegt hij. “Een bijzondere prestatie in een tijd dat aanvragen bijna niet meer gehonoreerd worden. Een van onze speerpunten op het gebied van toerisme is het cultuurhistorisch erfgoed. Dit is een mooie toevoeging. Laten we hopen dat het pand in de toekomst toegankelijker wordt, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Een bezoek aan het huis van Jan de Jong sluit natuurlijk perfect aan bij de fietsroute van Bossche Bol tot Bossche School.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties