Schaijk

INGEZONDEN: Stikstof

Door Nico Degen

Als je de diverse consumentenprogramma's op de tv ziet gaat het meestal over tegenvallende vakantievoorzieningen, slechte garantie voor producten of andere oplichters praktijken. Leuk om naar te kijken, zeker als deze kleine problemen worden opgelost. Maar ik was absoluut niet voorbereid voor wat ik deze week op de tv zag. Een min of meer onbekende heer Remkes heeft in opdracht van onbekenden, samen met een aantal onbekende mensen iets over stikstof onderzocht. Wat de uitkomst van dit onderzoek betreft, werd ik compleet verrast. Er blijkt in Nederland een te hoge stikstofdepositie te zijn. Als onmiddellijk effect worden er geen bouwvergunningen meer afgegeven, totdat de uitstoot van stikstof een aanvaardbaar peil heeft bereikt. Geen nieuwbouw van woningen meer, terwijl wonen essentieel is voor een leefbare maatschappij, immers daarzonder glijdt een samenleving tot het onaanvaardbare af.

Men scheen bij de overheid al geruime tijd op de hoogte dan wel het vermoeden hebben gehad, dat uit onderzoek zou blijken dat het goed mis was. Het gaat niet alleen om de aannemers maar ook om toeleveringsbedrijven en bovendien verdwijnen bouwvakkers met veel ervaring. De snelheid op de wegen en het uitkopen van de veehouderijen behoren ook tot de maatregelen om de uitstoot te verminderen. Verder vallen de scheepsvaart en luchtvaart binnenkort ook onder de maatregelen.

Wat gaan wij bij uitvoering van de maatregelen ervan merken? Wat een woning zelfs met de lage rente zal gaan kosten kan u zich wel voorstellen. Vlees, vleesproducten en zuivel zullen vermoedelijk ook in prijs stijgen. Voor de rest valt er nauwelijks iets te voorspellen, met uitzondering van de kosten, na uitvoering van alle maatregelen moeten deze in meerdere miljarden lopen. Echter geloof en hoop ik dat we inventief genoeg zijn om oplossingen te vinden. In het bijzonder in gebieden zoals in de gemeente Landerd met veel veehouderijen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties