Schaijk

INGEZONDEN: Maashorstbestuurders behoren uitheemse diersoorten te laten vallen!

Door Adri Ekstijn

Naar aanleiding van de ingezonden stukken in ArenaLokaal van de familie Kleijn en Anieke van Uden sluit ik mij helemaal aan bij hun bezorgdheid en de onveiligheid t.a.v. voornamelijk de Wisent en de Tauros! Ik herken alle benoemde situaties en ongemakken die daar uit ontstaan.

Alle “moeite” voor de passanten en recreanten om dit aan te passen zullen nooit de onrust bij de mensen en deze dieren weghalen, tenzij de doorgaande paden en wegen worden “omzoomd”. Maar dat herinnert mij dan aan de ritjes door de voormalige DDR richting Oost-Berlijn.

In 2019 heb ik, op persoonlijke titel, uitvoerig met de verantwoordelijken gecommuniceerd. Doel was om duidelijk te maken waarom ik steeds beperkter word in de vrije beweging in dit prachtige stuk natuur. De verantwoordelijken bleken er tallozen! Allen met een vinger in de pap en een hand in de subsidies, maar op geen enkele manier mij geruststellen en overtuigen, waarom deze ontwikkelingen zo essentieel en onontkoombaar is.
Door mijn jarenlange werkervaring met uitheemse grote grazers weet ik welke invloed de omgeving en vooral mensen op hun gedrag hebben. Die kennis en kunde heb ik in die communicatie niet kunnen herkennen.

Dieren hebben onderling een natuurlijke loop en een eigen gebied. Wordt dat verstoord, dan verplaatst zich dat, totdat de regelmaat en rust er weer is.
Leg dat nu eens uit aan de passanten en de recreanten, de mens dus! Geen enkele daarvan heeft hetzelfde herkenbare gedrag en daarbij nog de tijdstippen van verplaatsingen zonder herkenbaar patroon of ritme.
Deze dieren worden onophoudelijk gestoord in hun habitat door de diverse onvoorspelbare doorkruisers met paard en/of benenwagen, (cross)fietsers en die op de meest onverwachte momenten met elkaar of met hun huisdier communiceren of roepen.
Een structureel verstoord dier krijgt stress en vormt daarmee een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

Deze populistische waan met de naam Maashorst?! Wil je een oerbos? Doe er dan niets mee! Wil je grote grazers? Nederland heeft inheemse soorten genoeg!

Adri Ekstijn, Schaijk

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties