Schaijk

INGEZONDEN: Heeft nieuwe gemeente Maashorst wel geld voor bouwloodsen?

Door René Derks

Ik ben niet zo’n actieve Facebookgebruiker, maar af en toe dan komt er iets interessants voorbij. Zo zag ik dat Sjef Potjes onze Prins der Moeslanden had getagd om de gemeente Landerd (Maashorst) aan te spreken op een bericht dat in de Tubantia stond. Daar gaat voor de Oldenzaalse wagenbouwers een langgekoesterde droom in vervulling. De gemeente legt maar liefst 8,5 ton op tafel voor de bouw van nieuwe carnavalloodsen. Laat dat even op je inwerken: 850.000 euro…

Vele gesprekken met gemeente
Ook in het Moesland ligt er al vele jaren een soortgelijke wens: een bouwloods waar zowel jong als oud hun creaties kan bouwen. En er kan niet gezegd worden dat Stichting Carnaval de Moeslanden er niets aan heeft gedaan. Integendeel, tot op de dag van vandaag zijn er gesprekken met de gemeente. In 2007 waren er al bijeenkomsten tussen gemeente, Stichting Carnaval de Moeslanden en buurtbewoners van de destijds gewenste plek (tussen industrieterrein de Louwstraat en de Scheisestraat). Maar daar bleek dat de buurt niet zat te wachten op een bouwloods vanwege de, volgens de buurtbewoners, overlast die te verwachten zou zijn.

Waarom dan toch niet?
In 2008 werd er een nishut geplaatst op het terrein bij Peter Loeffen, dit zou een tijdelijke oplossing zijn, maar ondertussen staat deze er nog steeds. Fantastisch dat de familie Loeffen dit alle jaren al heeft toegestaan, maar ook daar zal een keer een einde aan komen. En laten we eerlijk zijn, de staat van de nishut is niet echt erg goed meer te noemen. De nishut was al geen nieuwe destijds en nu zijn de gebruikerssporen duidelijk aanwezig.

Nu is het oktober 2021, vele gesprekken verder, maar als puntje bij paaltje komt zijn wij (als wagenbouwers en carnavalsliefhebbers) geen steek verder gekomen. En dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De gemeente Landerd, die altijd haar mond vol heeft van het goed georganiseerde Moeslands carnaval, de mooie optochten en zelfs bij de Goapmerrege aanwezig is om jubilerende clubs een handje te geven, laat de bouwers al jaren in de steek. Des te vreemder is het dat in Oldenzaal, ‘of all places’, de gemeente wel weet waar het aan schort om het carnaval in leven te houden; een bouwplaats. En het hoeft echt geen luxe bouwplaats te worden, een stuk grond beschikbaar stellen zou al heel veel schelen en dan komt dat allemaal wel goed. Dat is ook gebleken bij de bouw van Ut Frotkot.

Boter bij de vis
Carnaval is in Schaijk dorpsactiviteit nummer 1 en trekt jaarlijks heel veel bezoekers naar de optochten. En dit is zonder meer goed voor de plaatselijke horeca en laat zien dat het carnaval, ondanks de vergrijzing, enorm leeft. Dat ziet de gemeente ook, nu wordt het tijd om eens boter bij de vis te doen en niet alleen mooi weer te spelen, want het Moesland heeft daar helemaal niets aan. Wij vragen echt niet om 8,5 ton, gewoon een stukje grond waar gebouwd kan worden. En of het nu nog de gemeente Landerd of de nieuwe gemeente Maashorst is die het regelt, dat zal mij eerlijk gezegd worst zijn… als het maar gedaan wordt.

Anders zie ik het voor de aanstormende jeugd en voor het carnaval in het algemeen erg somber in.

René Derks
Namens deoptocht.nl, maar vooral als bezorgde Moeszak

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties