Schaijk

INGEZONDEN: De echte democratie in Landerd

Door Piet Manders

De fractievoorzitter van de RPP, Harold van den Broek, zegt in zijn ingezonden brief in de Arena van 24 februari, dat er sprake is van echte democratie als er gewerkt wordt zonder eigen agenda’s en eigen voorkeuren. Dat is vreemd, want even daarvoor zegt hij in dezelfde brief dat de voorkeur van de RPP uitgaat naar een samengaan met Uden. Een redenering die moeilijk te volgen is.

In plaats van een echte democratie is er bij de RPP is hooguit sprake van een schijndemocratie, net zoals bij Progressief Landerd, Maashorst Vooruit en de VVD overigens. Een referendum achteraf is natuurlijk niet meer dan een wassen neus. De uitslag van de studie over het samengaan met Uden staat bij voorbaat al vast. Dat weten ze bij de RPP, PL, de VVD en Maashorst Vooruit ook wel. Men wil evenwel met een referendum achteraf de schijn ophouden, dat men democratisch bezig is.
In een echte democratie wordt echter ook geluisterd naar minderheden. En dat gebeurt bij genoemde partijen volstrekt niet. Voorstanders van een fusie met Oss worden door hen volkomen in de steek gelaten, want nogmaals, een referendum achteraf stelt helemaal niets voor. Mocht bij zo’n referendum bijvoorbeeld onverhoopt blijken dat een meerderheid tegen is, wat gebeurt er dan? Harold van den Broek komt niet verder dan te zeggen dat de RPP dan stopt op de ingeslagen weg en dat men zich opnieuw gaat beraden. Met zo’n uitspraak kun je natuurlijk alle kanten op en het is bekend, dat politici er alles aan zullen doen om hun zin door te drijven, want toegeven, dat het beter anders had gekund, dat zal een politicus nooit doen. Ooit liet een oud-fractieleider van de RPP mij weten dat hij het een slechte zaak vond als bepaalde groepen mensen buitengesloten worden. Blijkbaar is men bij die partij tegenwoordig een andere mening toegedaan en kennelijk heeft men ook bij de andere genoemde partijen geen moeite met deze ondemocratische gang van zaken.

Door niet te luisteren naar minderheden zou je zelfs kunnen zeggen dat er gediscrimineerd wordt, want één groep krijgt alle aandacht en een andere groep helemaal geen. Toegegeven, dat gebeurt wel meer, zelfs op landelijk niveau. Daar zijn ook politici, die bepaalde bevolkingsgroepen discrimineren. Daar gaat het echter zo goed als altijd over mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. De situatie in Landerd is in feite veel erger. Daar worden eigen burgers gediscrimineerd! Als dat willens en wetens gebeurt, dan is dat een verwerpelijke handelwijze. Als de verantwoordelijke politici het zelf niet door hebben dat ze discrimineren, dan is dat zeer triest. Dan kun je je afvragen of zulke mensen wel capabel genoeg zijn om de Landerdse burgers te vertegenwoordigen in de gemeenteraad.
In het tv-programma Buitenhof van zondag 25 februari werd de conclusie getrokken, dat veel gemeenteraadsleden in Nederland niet deskundig genoeg zijn om hun verantwoordelijke taak naar behoren te kunnen vervullen. Zou dat ook voor Landerd gelden? Wie het weet, mag het zeggen. Hoe had de politiek dan om moeten gaan met het vraagstuk van de herindeling? Heel simpel. De lokale politieke partijen hadden ervoor moeten zorgen, dat de burgers eerlijk en objectief geïnformeerd worden over beide opties, fuseren met Oss of met Uden. Dus bij die voorlichting alleen maar aandacht voor feiten en niet over luchtkastelen of andere droombeelden, die toch nooit gerealiseerd kunnen worden. Daarna per kern een referendum met de simpele vraag: bent u voor een fusie met Oss, of voor een fusie met Uden? Met de uitslag kan de gemeenteraad dan verder werken.

De voordelen van deze aanpak zijn duidelijk: eerlijk, democratisch en tijdbesparend. Helaas echter gaan politici vaak uit van de stelling “waarom zou je iets gemakkelijk doen, als het moeilijk kan?” Voor een goed begrip, ik ben een neutrale toeschouwer en dus geen lid van een politieke partij, noch landelijk, noch lokaal.

Piet Manders
Schaijk

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

|Doorsturen

carel van H

2018-03-05 16:04:24

Oss (de wolf) is voor Landerd (roodkapje) de grote boze wereld waar men via het donkere bos (herpenduin) moet komen. Natuurlijk wil roodkapje liever door het sprookjesbos (ligt tussen schaijk en uden) want daar is alles groener en gezelliger. Verder kom je daar geen monsters tegen maar rare figuren zoals Marnix en zijn onderdanen die je graag willen meelokken.

Democraat

2018-03-05 22:01:11

Beste Piet,  Je weet welke partijen voor Uden zijn. Binnenkort zijn de verkiezingen. Je kunt dan stemmen op de partij die het beste bij je past. Dat heet democratie.

Minderheden willen helaas steeds vaker de meerderheid hun wil opleggen door ze een schuldgevoel aan te praten middels het modewoord "discriminatie" terwijl het in een democratie toch echt zo is dat de meerderheid nog altijd regeert.

Overigens, naast de standpunten van de partijen komt er blijkbaar toch een simpele enquete met de vraag "Uden of Oss"

Er is vast nog ergens een minderheidsgroep die zich danig "gediscrimineerd" voelen want behalve Oss en Uden  kan men ook nog wensen aan te willen sluiten bij andere gemeenten...

Nico Degen

2018-03-06 10:14:52

De minderheden voelen zich in hun overtuiging onderbelicht maar laten in de Arena luidruchtig van zich horen. Echter dit gebeurt niet zo fijnzinnig manier of liever gezegd erg grof. Van alles krijgen we voor de voeten geworpen. Zoals: ▪ Bijna alle partijen bedrijven een soort schijndemocratie ▪ De burgemeester krijgt de ergste beschuldigingen naar z’n hoofd geslingerd terwijl de schrijver anderen verwijt persoonlijk te zijn, omdat dit zijn privilege is. Bovendien is het voortborduren op geruchten zijn hobby, in de hoop dat als hij het beweert het dan waar is. ▪ Vlagvertoon met bijbehorende teksten ▪ Zelfs een partij staat in tenten naast de stemlokalen en wil VOORAF weten wat u gaat stemmen Oss of Uden. Ik hou wel van een lichte verkiezingskoorts, maar dit vereist een koortswerend middel en daar kan de kiezer wat aan doen. Laat u niet vooraf weten wat u gaat stemmen daar hebben ze helemaal niets mee te maken. Of ze de kieswet overtreden weet ik niet maar zulk gedrag vind ik meer bij andere tijden passen.

bert

2018-03-06 18:31:38

Nico,

Andere tijden.

Heel triest uw reactie. Laat verder maar.

Nico Degen

2018-03-06 19:15:55

Dit van ene Bert nu precies wat ik bedoel. Anderen afbranden en dan denken dat ze hun zaak een dienst bewijzen. Ik zou haast denken neem beste Bert, niet het risico nemen dat we naar Uden gaan en vertrek naar Oss.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties