Schaijk

Gemoedelijke huiskamer voor toeristen en inwoners

Informatiepunt VVV Noordoost-Brabant in Phoenix Schaijk

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - VVV Noordoost-Brabant heeft in Schaijk eindelijk een plekje gevonden voor een toeristisch informatiepunt. De foyer van De Phoenix wordt deels opnieuw ingericht om hiervoor ruimte te maken. Met de komst van het infopunt wordt de huiskamerfunctie van het dorpshuis nog meer versterkt. Het is een laagdrempelige locatie waar mensen binnen kunnen lopen om onder het genot van een kopje koffie inlichtingen in te winnen over de activiteiten en bezienswaardigheden in Schaijk, Landerd, De Maashorst en verdere omgeving.

Gemeente Landerd was in overleg met de VVV en het Platform Toerisme Landerd (PTL) al langere tijd op zoek naar een geschikte locatie in het dorp. “Onze insteek was een agentschap en geen dure zelfstandige winkel”, vertelt wethouder Ben Maathuis. “Het gaat om informatie en gastheerschap om te laten zien wat we te bieden hebben.”

Stichting Dorpshuizen Landerd
Afgelopen periode hebben PTL en de VVV verschillende partijen benaderd. Stichting Dorpshuizen Landerd reageerde positief. “We zijn in gesprek gegaan en op andere plekken gaan kijken hoe het daar is ingericht, onder meer in St. Oedenrode en Oisterwijk”, vervolgt Maathuis. “Daar zagen we dat maatschappelijke functies en een VVV-punt goed te combineren zijn.”
De laatste jaren investeert Landerd steeds meer in toerisme. “In onze gemeente zijn veel grote recreatieparken gevestigd die volop in ontwikkeling zijn”, weet Maathuis. “We hebben tweehonderdtwintigduizend overnachtingen per jaar en de ambitie om te groeien naar vierhonderdduizend. In Schaijk misten we tot nu toe een centraal punt met een infobalie, een plek waar mensen op hun gemak de recreatieve mogelijkheden kunnen bekijken, waar ze een foldertje kunnen halen en liefst ook nog even kunnen zitten met een kopje koffie erbij. Zie het als een gemoedelijke huiskamer waar je informatie kunt halen.”

Speciale hoek
VVV Noordoost-Brabant, PTL, Stichting Dorpshuizen en de gemeente Landerd zijn betrokken bij het infopunt. Het idee is om in de foyer van De Phoenix een VVV-hoek te maken. Er worden nieuwe kasten gemaakt door Carrousel Groen uit Schaijk. Daarna kan het geheel ingericht worden. “Op termijn kunnen we het zelfs nog uitbreiden”, denkt Jan Danen, penningmeester van de Stichting Dorpshuizen Landerd. “We staan sowieso open voor ideeën. Van inwoners, toeristen, de heemkundekring, de middenstand, noem maar op. Er is al gesproken over de verkoop van lokale souvenirs en producten.”

Gastheren en -dames
De Phoenix streeft naar brede openingstijden. “In het weekend overdag is het dorpshuis vaak gesloten”, zegt beheerder Dian van Hoof. “Dan willen we toch graag mensen kunnen ontvangen. Daarom zijn we op zoek naar gastheren en -vrouwen. In eerste instantie in tweetallen op zaterdag van 11 tot 15 uur. Hoe vaak je aan de beurt bent, is afhankelijk van het aantal vrijwilligers. De planning wordt in overleg gemaakt. In de bouwvak hebben we de wens om wat meer open te gaan. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een korte training Gastheerschap vanuit de VVV.”
Als het meezit dan gaat het infopunt al voor de meivakantie open. Belangstellenden die graag willen fungeren als gastheer of -vrouw kunnen contact opnemen met Van Hoof via dephoenix@dorpshuizenlanderd.nl en 0486-463600. Of loop even binnen bij De Phoenix.

|Doorsturen

Nettie van der Venne

2018-03-27 15:05:41

Wat een leuk initiatief: veel succes, en hopelijk vinden jullie veel vrijwilligers!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties