Schaijk

Nooit meer als voorheen...

Infobijeenkomst over rouwverwerking door Zorgcoöperatie Schaijk

Door Zorgcoöperatie Schaijk

SCHAIJK - Het is inmiddels een jaar geleden dat de coronapandemie ook Nederland in zijn greep kreeg. Het is voor iedereen bekend welke invloed deze ziekte op het leven en de samenleving heeft. Op onze gezondheid en op ons welzijn. Op sociaal en economisch gebied, maar ook op de ontwikkeling van kinderen, jongeren, studenten en op het welbevinden van mensen in verpleeghuizen en ouderen thuis. Velen hebben het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van dierbaren. Het omgaan met verlies en rouw is een grote opgave. Zorgcoöperatie Schaijk heeft het plan om een infobijeenkomst te houden over dit onderwerp.

Velen hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van dierbaren, familieleden en vrienden. Veelal was dit afscheid gekenmerkt door het verplicht bewaren van een fysieke afstand en door allerlei beperkingen, die als hinderlijk ervaren werden. Mede daardoor kan het zijn dat de verwerking van dit verlies ook moeizamer is dan wanneer er geen coronamaatregelen waren geweest. "Het omgaan met verlies en rouw is sowieso een grote opgave", weet Jan de Leur van Zorgcoöperatie Schaijk. "Vroeger werd er weinig aandacht besteed aan de fase waarin nabestaanden zich bevonden. Er werd nauwelijks over gesproken en ‘het zou wel slijten’. Tegenwoordig is er meer aandacht voor. Het is duidelijk dat steun en troost in deze periode voor veel mensen heel welkom is. Ook een luisterend oor is van groot belang."

Veel vragen
Na het verliezen van een dierbare kom je langzaam tot het besef dat het leven ingrijpend verandert. "Hoe krijg je na het verlies van een partner, een kind of een dierbare je leven weer goed ‘op orde’", vervolgt De Leur. "Hoe ga je om met je omgeving en hoe vul je je leven weer praktisch in? Hoe is het om zelf weer naar de winkel of naar een supermarkt te gaan? Hoe ga je om met mensen die je te nabij komen en die je liever nog niet wil spreken? Maar ook mensen waarvan je merkt dat ze je ontlopen, hoe reageer je daarop? Wat roept dat bij je op en hoe kan je daar mee omgaan? Met wie kan je die gevoelens delen?"

Professionele begeleider
Zorgcoöperatie Schaijk heeft, in samenwerking met de praktijkondersteuners GGZ van huisartsenpraktijk Schaijk, het plan om een informatiebijeenkomst te organiseren over dit onderwerp. In deze bijeenkomst zal er een inleiding gehouden worden door een professionele begeleider en zal er de mogelijkheid zijn om vragen te stellen en om met elkaar in gesprek te gaan. Afhankelijk van het verloop van die bijeenkomst en de interesse van de aanwezigen kan gekeken worden of de samenkomst een vervolg krijgt.

Wie nu al met vragen zit aangaande dit initiatief of behoefte hebt om hierover in gesprek te gaan, kan contact opnemen met wijkverpleegkundige Toos Franken via 06-30104816 of toos.wijkvpk.zcs@gmail.com. Ook kan een van de praktijkondersteuners GGZ van de huisartsenpraktijk een luisterend oor voor je zijn. Zij zijn bereikbaar via 0486-462044.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties