Schaijk

In Memoriam: Riet Derks

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

In haar woonplaats Schaijk is op maandagochtend 10 december Riet Derks overleden. Riet, moeder van Arena-oprichter Arnold van der Heijden (†), schreef zo’n tien jaar lang iedere week een limerick voor Arena en Arenalokaal.nl. Ze is 91 jaar geworden.

Riet Derks schreef vele honderden prachtige limericks voor Arena.

Hoewel zij in haar jeugd nooit de kans krijgt haar aangeboren schrijftalent door middel van scholing verder te ontplooien, ontwikkelt Riet van der Heijden-Derks zich gedurende haar leven toch tot een begenadigd schrijfster van gedichten, korte verhalen, levenslopen en ‘feestgidsen’. In 2010 brengt de Schaijkse, op 83-jarige leeftijd, haar eerste bundel uit met daarin 48 bijzondere gedichten en 24 limericks. Vier jaar later volgt een tweede dichtbundel.

Riet Derks wordt op 15 april 1927 in Batenburg geboren als oudste in een gezin van maar liefst zeventien kinderen, tien jongens en zeven meisjes. Haar vader en moeder hebben een kleine boerderij met wat vee en twee paarden. Riet kan goed leren, maar moet al op jonge leeftijd het huishouden in. Op de lagere school wordt ze iedere maandag en vrijdag ziek gemeld, omdat ze haar moeder moet meehelpen met bedden opmaken, sokken breien en het in bad stoppen van haar jongere broers.

Zelfbedachte verhaaltjes
Het huishouden is niet bepaald haar hobby. Al in haar kinderjaren wil ze veel liever schrijven. Tijdens het opmaken van de vele bedden in huize Derks heeft Riet steevast een schriftje bij de hand. Hierin schrijft ze zelfbedachte verhaaltjes die ze ’s avonds voor het slapengaan voorleest aan haar jongere broertjes en zusjes. Iedere dag verzint ze een nieuw verhaaltje. Wanneer haar moeder eraan komt, verstopt ze het schriftje snel. Zij mag niet zien dat ze schrijft en wil dat Riet gewoon doorwerkt.
Waar de jongens wel een vak mogen leren, worden de meisjes in het gezin Derks verplicht in huis hun handen uit de mouwen te steken. Daardoor krijgt Riet tot haar grote spijt niet de kans om te studeren en zo een goede schrijver te worden.

Na de zelfverzonnen bedverhaaltjes voor haar broertjes en zusjes begint Riet op haar zestiende, vlak na de oorlog, met het schrijven van haar eerste gedichten, levenslopen en ‘feestgidsen’. Jarenlang maakt ze op bestelling levenslopen van mensen voor trouwerijen en andere feestelijke gelegenheden. Door haar vlotte en creatieve schrijfstijl wordt ze op een gegeven moment overstelpt met aanvragen uit de wijde regio. Tot aan Ravenstein en Appeltern toe.

Vijf kinderen
In 1954 trouwt Riet met Arnold van der Heijden en verhuist ze van Batenburg naar Schaijk. Daar krijgt het stel vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes. Intussen blijft haar schrijftalent ook niet onopgemerkt bij kranten en tijdschriften. Zo schrijft Riet onder het pseudoniem ‘Arda Wimitos’ (een afgeleide van haar kinderen Arnold, Daan, Wim, Mieke, Tonny en Schaijk) jarenlang ‘levensgedichten’ voor Het Udens Weekblad en publiceert ze verhalen in het kerkelijk weekblad St. Jansklok in Den Bosch en het tijdschrift Beatrijs, de voorloper van het vrouwenblad Libelle. Daarnaast schrijft ze jarenlang iedere maand een gedicht voor het Schaijks-Reekse parochieblad Nieuw Geluid.

Doorspekt met humor
De laatste jaren wordt het gezichtsvermogen van Riet steeds minder, maar haar brein werkt ondanks haar hoge leeftijd nog altijd op volle toeren. Voor Arena en Arenalokaal.nl maakt ze week-in-week-uit een prachtige limerick. Haar bijdragen zijn dan weer ontroerend en dan weer scherpzinnig en maatschappelijk bewogen. En vrijwel altijd doorspekt met humor en veelal toegespitst op de actualiteit. Van de miljoenennota tot de zwartepietendiscussie en van de extreem hete zomer tot de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea, werkelijk alles komt aan bod. Het levert haar wekelijks tal van positieve reacties op van mensen die haar spontaan aanschieten op straat.

‘Schrijven houdt je geestelijk jong’, zo luidde de lijfspreuk van Riet Derks. Daarvan was zij zelf het levende bewijs. Op woensdag 28 november, minder dan twee weken voor haar overlijden, schreef zij haar laatste limerick voor Arena.

Wij bedanken Riet voor de honderden mooie limericks die zij in de afgelopen tien jaar voor Arena heeft gemaakt en wensen Wim & Elly, Tonny & Peter Paul, Daan & Nancy, Mieke & Martin, de kleinkinderen en achterkleinkinderen veel sterkte met het verlies van hun moeder en oma.

Namens Team Arena,
Sergio Boutkan

De jonge Riet Derks.

Riet in 1999 samen met haar man Arnold, tijdens hun 45-jarig huwelijksfeest.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties