Schaijk

Schaijkse artiest maakt naam in hiphopscene

'Ik wil positiviteit brengen met mijn muziek'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Robin Nazareno (18) uit Schaijk timmert onder de naam Rvbin Banc hard aan de weg in de Nederlandse hiphopscene. Zo werd hij onlangs derde bij de Snipes SoundBooth Challenge en heeft hij met zijn diverse singles al tienduizenden streams op Spotify en YouTube. Arena sprak met Nazareno over de stroomversnelling waarin hij is geraakt.

Rvbin Banc tijdens een van zijn optredens. (foto: Ksenia Stommels)

"In het begin was het eigenlijk een soort grap, gewoon even kijken of muziek maken wat voor mij was. Maar toen mijn eerste plaat zoveel streams kreeg in korte tijd dacht ik: Dit wil ik!" De goedlachse Nazareno doelt hiermee op zijn eerste nummer dat hij uitbracht op Spotify: Werk. Dit deed hij samen producer Mayyzo, een oud klasgenoot waarvan Robin wist dat hij producer was. "Tijdens de zomervakantie was ik aan het vakkenvullen bij de Albert Heijn en verzon ik wat teksten, deze schreef ik dan stiekem op een kartonnetje of briefje en dit ging zo lekker dat ik eigenlijk na twee dagen mijn eerste nummer had geschreven."
Gedurende de eindeloze zoektocht naar een beat waarop zijn tekst het best rendeerde, trof hij een beat van Mayyzo die perfect paste bij zijn nummer. "Ik zocht contact met Mees (wiens artiestennaam Mayyzo is) en mocht direct langskomen om het nummer op te nemen. De samenwerking met hem gaat zo lekker dat hij nog steeds al mijn liedjes produceert." Dat de samenwerking lekker loopt, blijkt ook wel uit de hoeveelheid streams dat het duo heeft. De debuutsingle Werk werd tot nu toe 70.000 keer gestreamd op Spotify, wat enorm veel is voor een beginnende artiest.

Rotterdam, Den Haag, Schaijk
Beginnend artiest is Rvbin Banc inmiddels niet echt meer. Zo haalde hij onlangs een finaleplek in de Snipes SoundBooth Challenge, een hiphop talentenjacht die werd gehouden via grote kanalen op sociale media. "Een finaleplaats had ik vooraf natuurlijk niet durfen dromen, het gaf me echt veel positieve energie." En zo stond Nazareno in de eindronde tussen rappers uit Rotterdam en Den Haag. "Ja, dat was natuurlijk super gaaf om te zien. Komt er tussen al die grote steden ineens Schaijk voorbij!"
Toch was het bij de talentenjacht niet alleen de woonplaats die Rvbin Banc onderscheidend maakte van zijn concurrenten. "Tijdens de SoundBooth Challenge kreeg ik in de gaten dat ik meer in mijn mars had dan ik vooraf dacht. Het niveau van mijn teksten werd steeds hoger en de boodschap ook serieuzer, dat is iets waar ik erg trots op ben." Een boodschap overbrengen met zijn muziek is namelijk erg belangrijk voor Nazareno. Hij vindt het erg jammer dat hiphop en rap zo vaak over negatieve zaken gaan. "Ik hou echt enorm van hiphop, maar ik haat de negatieve sfeer die er vaak omheen hangt. Daar wil ik verandering in brengen met mijn positieve muziek."

Meesterwerk
Binnenkort kunnen we nieuwe muziek verwachten van Rvbin Banc en zijn compagnon Mayyzo. Robin noemt het nu al zijn meesterwerk. "We hebben er zo lang aan gewerkt, niet normaal. Het is eigenlijk ook al lang af, maar ik ben zo perfectionistisch dat er telkens iets veranderd moet worden. Dan duurt het dus allemaal wat langer."
Wat ook meespeelt is dat Nazareno momenteel niet volledig de focus kan leggen op zijn muziekcarrière. Er moet namelijk ook nog iets anders belangrijk voltooid worden de komende periode. "Mijn vwo-diploma halen heeft zeker prioriteit, school heeft altijd prioriteit trouwens! Hoe vervelend ik het ook vind, school gaat voor." De afgelopen periode stond de scholier dan ook voor een moeilijke keuze: muziek of studie. "Het is hoogstwaarschijnlijk het laatste geworden. Ik heb overwogen om een tussenjaar te nemen waarin ik me volledig kon focussen op muziek, maar zoals het er nu naar uit ziet, ga ik toch Interdisciplinaire sociale wetenschap studeren in Amsterdam."

Fans van Rvbin Banc hoeven overigens niet bang te zijn dat ze niets meer van hem zullen horen. "Ik blijf sowieso bezig met muziek en zoals gezegd komt mijn nieuwe album er snel aan!"

Rvbin Banc tijdens een van zijn optredens. (foto: Ksenia Stommels)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties